Doneer nu

Zeer geslaagde Alzheimer 10-Daagse

Datum: 25 september 2018 Alzheimer 10-Daagse
Delen

Dit jaar organiseerde Alzheimercentrum Amsterdam voor het eerst de Alzheimer 10-Daagse in het kader van Wereld Alzheimer Dag. 10 dagen met 10 activiteiten om aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere ziekten die dementie veroorzaken. Het centrale thema was ‘Om niet te vergeten’. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde 10-Daagse.

Concert om niet te vergeten

Alzheimer 10-daagse gestart met onvergetelijk concert 1

De start van deze 10-daagse was met het ‘Concert om niet te vergeten’ in een uitverkochte zaal in Het Concertgebouw in Amsterdam. Het concert stond in het teken van de bijzondere relatie tussen kunst en de ziekte van Alzheimer. Erg bijzonder deze avond was het optreden van Louis van Dijk, die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Hij improviseerde op een thema van Bach. Dit was zijn een-na-laatste optreden, na een carrière van bijna zestig jaar stopt hij ermee. Naast Louis van Dijk voerde het Koninklijk Concertgebouworkest prachtige werken uit van Poulenc, Schubert en Mozart.

Nieuwe doctoren & hoogleraar

Ook in deze 10-Daagse zijn er drie nieuwe doctoren benoemd. Sander Verfaillie, Mara ten Kate en Hanneke Rhodius-Meester verdedigden met succes hun proefschriften. Daarnaast was op Wereld Alzheimer Dag de oratie van Charlotte Teunissen. De nieuw benoemde hoogleraar is in Europa de eerste vrouw op de leerstoel neurochemie.

Opening Sock-up Store en lancering Alzheimer SOCKS 2018

Alzheimer SOCKS 2018Dinsdagmiddag 18 september was de officiële opening van de eerste Sock-up Store op Utrecht CS en de lancering van de Alzheimer SOCKS van 2018. Tijdens de opening werd het eerste paar van de nieuwe Alzheimer SOCKS uitgereikt aan Naomi, die samen met haar opa Willem de ontwerpwedstrijd heeft gewonnen. Zangeres Kim Erkens, bekend van het Vergeet-mij-liedje, vertelde over de 50 prachtige muzikale videoportretten die zij maakte van mensen met dementie. Daarnaast gaf Wiesje van Flier, hoofd onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam, een minicollege over wat dementie doet met de hersenen. De Sock-up store was geopend van 17 t/m 23 september. De sokken zijn nog steeds te koop bij JUMBO en via de website: www.alzheimersocks.nl.

Wereld Alzheimer Dag symposium

Zoals ieder jaar werd ook dit jaar weer de stand van zaken gepresenteerd van de zorg voor de patiënten en het wetenschappelijk onderzoek. De presentatie lag in de ervaren handen van Pernille La Lau. Wiesje van der Flier (hoofd onderzoek) presenteerde de update van het onderzoek. Ook vertelde drie jonge getalenteerde onderzoekers, Nina Beker, Colin Groot en Hanneke Rhodius-Meester, over hun onderzoek. Het neurologenpanel, waaronder Philip Scheltens (directeur) was ook weer aanwezig om vragen uit de zaal te beantwoorden. Jetske van der Schaar las een column van haar eigen hand voor. We waren zeer vereerd dat zij erbij was.

Naast bovengenoemde activiteiten waren er nog de geslaagde Lunch & Learn bijeenkomst en de Instagram takeover door neuropsychologen van het Alzheimercentrum Sterre Rechtuijt en Jori Tomassen. Beide werken zowel in de patiëntenzorg als in het onderzoek. Zij namen voor een dag het Instagram account van Amsterdam UMC, locatie VUmc over om een kijkje achter de schermen van het Alzheimercentrum te geven.

Top
Volg ons via