Doneer nu

Rik Ossenkoppele wint prijs voor talentvolle jonge onderzoeker van Alzheimer Nederland

Datum: 26 april 2021 Rik Ossenkoppele wint YOR-award van Azlheimer Nederla
Delen

Alzheimer Nederland reikt vandaag voor de derde keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award wordt ieder jaar uitgereikt aan twee talentvolle jonge onderzoekers die de potentie hebben om bepalend te zijn voor het dementieonderzoek in de komende decennia. Senior onderzoeker dr. Rik Ossenkoppele van Alzheimercentrum Amsterdam is winnaar in de categorie ‘onderzoek ten behoeve van toekomstige generaties’.

Rik Ossenkoppele doet onderzoek naar PET-hersenscans om dementie steeds eerder en nauwkeuriger vast te stellen. Hij wil met deze YOR-award werken aan ‘Hersenveerkracht tegen de ziekte van Alzheimer’. Met zijn onderzoek wil hij erachter komen welke ziekteprocessen er spelen en welke processen juist voor weerbaarheid van het brein zorgen. Met meer kennis hierover wil hij een bijdrage leveren aan een behandeling op maat. Met deze prijs wil Alzheimer Nederland jonge onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en het onderzoek naar oplossingen voor huidige én toekomstige generaties van patiënten en mantelzorgers versnellen.

>> Lees hier het gehele bericht van Alzheimer Nederland

YOR-award, onderzoek ten behoeve van toekomstige generaties

Rik legt zijn onderzoek uit: “een van de oorzaken van de ziekte van Alzheimer is het samenklontering door het eiwit Tau. Met mijn onderzoek probeer ik te ontdekken welke biologische factoren meehelpen om de schade die ontstaat door dit eiwit te beperken. Met de YOR-award komt mijn onderzoek in een stroomversnelling en hopen we in de toekomst beter te begrijpen waarom sommige personen met veel schade hun geheugen toch op peil kunnen houden terwijl andere met weinig schade al forse geheugenproblemen ervaren. De sleutel voor de oplossing van dit probleem licht volgens mij in het beter begrijpen van de verschillen tussen mensen in hoe de ziekte zich klinisch en biologisch manifesteert. Als we dit weten kunnen we de biologische mechanismen die mensen weerbaarder maken tegen de gevolgen van hersenschade mogelijk inzetten om minder weerbare mensen in de toekomst beter te beschermen en zo dementie te voorkomen of uit te stellen”.

Rik Ossenkoppele ontvangt ERC starting grant “De YOR-award is een grote stimulans voor mijn onderzoek dat zich richt op het ontrafelen van biologische factoren die de schadelijke gevolgen die ontstaan door het alzheimereiwit tau uitstellen of zelfs voorkomen”.
Rik Ossenkoppele

Over Rik Ossenkoppele

Rik Ossenkoppele startte in 2009 zijn PhD traject bij Alzheimercentrum Amsterdam. In 2013 rondde hij dit traject succesvol af met de verdediging van zijn proefschrift ‘Alzheimer PEThology’. Tijdens en na zijn promotie, produceerde Rik een indrukwekkende lijst van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties, vaak gepubliceerd in wetenschappelijke toptijdschriften zoals JAMA, Nature Reviews Neuroscience, JAMA Neurology en Brain. Hij ontving al meerder prijzen waaronder de European Grand Prix en de Christopher Clark Award en diverse prestigieuze grants. Naast zijn werk in het alzheimercentrum heeft Rik een deeltijdaanstelling aan de Universiteit van Lund in Zweden.

Ook genomineerd: Hanneke Rhodius-Meester

In de andere categorie ‘onderzoek ten behoeve van de huidige generatie’ was Hanneke Rhodius-Meester van Alzheimercentrum Amsterdam genomineerd. Als klinisch geriater wil dr. Hanneke Rhodius-Meester vragen als ‘Dokter, wat heb ik?’, ‘Wat kan ik ertegen doen?’ en ‘Hoe gaat het verder?’ van haar patiënten met geheugenproblemen beantwoorden. Maar, antwoorden zijn er onvoldoende. Daarom ontwikkelt ze een computertool die, met behulp van kunstmatige intelligentie, verschillende testresultaten van de patiënt combineert en overzichtelijk weergeeft. Hiermee krijgen zowel de patiënt als de arts meer inzicht in wat er aan de hand is, met meer nauwkeurigheid en meer zekerheid.
Rens Brankaert, lector aan de Fontys Paramedische Hogeschool en universitair docent Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven, heeft uiteindelijk in deze categorie gewonnen.

Top
Volg ons via