Doneer nu

World FTD Awareness Week: 23-30 september 2018

Datum: 25 september 2018 World FTD Awareness Week: 23-30 september 2018
Delen

In navolging van Wereld Alzheimer Dag is het van 23 tot en met 30 september ‘World FTD Awareness Week’. Frontotemporale dementie (FTD) is een van de meest voorkomende vormen van dementie onder jonge mensen. Toch weten niet veel mensen wat FTD precies is. In deze week vragen we meer aandacht voor de ziekte FTD en wat deze ziekte inhoudt.

Frontotemporale dementie (FTD)
Frontotemporale dementie (afgekort FTD) is een vorm van dementie waarbij persoonlijkheids- en gedragsverandering op de voorgrond staan. De term frontotemporaal geeft aan dat met name de frontale en temporale hersengebieden, die zich in de voorste hersenhelft bevinden, bij deze ziekte worden aangetast. Deze gebieden spelen een belangrijke rol bij de regulering van het gedrag. Lees verder.

Website voor lotgenoten
De FTD Lotgenoten website is gemaakt door familie en vrienden van patiënten met FTD. Zij streven ernaar mensen te helpen door middel van informatie, tips en ondersteuning. Meer informatie vind je hier.

Verhalen over FTDWorld FTD Awareness Week: 23-30 september 2018 1
“The Association for Frontotemporal Degeneration” verzamelt verhalen over FTD van over de hele wereld. Je eigen verhaal insturen? Dat kan hier.

Promotie
Op 28 september promoveert Lieke Meeter op haar proefschrift ‘Fluid Biomarkers in the Frontotemporal Dementia Spectrum’ in het Erasmus MC.
Promotor: Prof Dr. J.C. van Swieten
Co-promotoren: Dr. L. Donker Kaat, Dr. Y.A.L. Pijnenburg

De promotie is het behalen van de academische graad van doctor, door het schrijven en publiekelijk verdedigen van een proefschrift.
Lees hier een samenvatting van het proefschrift.
Lees hier wetenschappelijke publicaties van Lieke Meeter.

Top
Volg ons via