Doneer nu

Wiesje van der Flier in NWO Resultaat 2022: ‘Dementie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd’

Datum: 19 januari 2023 Wiesje van der Flier in NWO Resultaat 2022: ‘Dementie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd’
Delen

In het recent verschenen NWO-magazine ‘Resultaat 2022’ geeft Wiesje van der Flier, wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, een interview over het belang van onderzoek naar dementie: ‘Een van de grootste uitdagingen van onze tijd’. Zij ziet twee manieren om dementie te voorkomen of te vertragen: inzetten op leefstijlverandering en medicatie.

Daarnaast komen drie Amsterdamse onderzoekers aan het woord die werken aan alzheimer-onderzoek op een prestigieuze vidi-beurs. Over de analyse van hersenverbindingen, onderzoek naar honderplussers en beter begrip en betere zorg voor mensen met dementie.

Analyse van hersenverbindingen
De methode die onderzoeker Betty Tijms heeft ontwikkeld voor het analyseren van hersenconnectiviteit, wordt nu wereldwijd gebruikt bij het bestuderen van diabetes, Parkinson, hersentumoren en psychische aandoeningen. ‘We gaan nu onderzoeken welke eiwitten samenhangen met sterke of juist slechte hersenverbindingen, en hoe die twee zaken met elkaar veranderen over tijd. Als we dat proces beter begrijpen, kunnen we type-specifieke medicijnen ontwikkelen om hersenconnecties te versterken. Zo hopen we in de toekomst dementie te vertragen of te voorkomen’, aldus Tijms.

Onderzoek onder honderdplussers
Hoe kunnen we ons brein tot op hoge leeftijd gezond houden? Het antwoord op die vraag kunnen we leren uit de vergelijking die onderzoeker Henne Holstege maakte tussen het genoom en de hersenen van gezonde honderdplussers met die van mensen met alzheimer. Welke processen zorgen ervoor dat we aftakelen? Welke genen coderen voor eiwitten die cruciaal zijn voor het behoud van een gezond brein? Zulke vragen hoopt de onderzoeker met haar team te beantwoorden, ‘zodat we op den duur dementie kunnen vertragen of uitstellen.’

Beter begrip en betere zorg voor mensen met dementie
Onderzoeker Janet MacNeil-Vroomen richt haar aandacht op mensen met dementie en hun naasten die op dit moment hulp en ondersteuning nodig hebben. De zorgbehoefte van mensen met dementie en mantelzorgers kan namelijk flink verschillen. Dat blijkt uit een internationaal vergelijkend onderzoek van de onderzoeker naar de macro-effecten van hervormingen van de gezondheidszorg voor ouderen. Ze stelt samen met hen zorgpakketten op maat samen.

Lees het volledige artikel.

Bron: Hintum, Malou van (2023). Grip op dementie. Resultaat 2022 | Magazine van NWO, 30-33.

Top
Volg ons via