Doneer nu

Wiesje van der Flier zingt in Participatiekoor

Datum: 11 maart 2020 Wiesje van der Flier Matthaus Passion
Delen

Bron: Participatiekoor

Wiesje van der Flier is hoogleraar en hoofd onderzoek bij Alzheimercentrum Amsterdam. Sinds haar studententijd is ze ook een fervent zangeres en groot Bach-liefhebber. De uitnodiging om met Het Participatiekoor Haarlem de hoogtepunten uit de Matthäus Passion mee te zingen wilde ze dan ook niet afslaan.

“Thuiskomen”, antwoordt Wiesje van der Flier onmiddellijk op de vraag wat de Matthäus Passion voor haar betekent. Ze maakte voor het eerst kennis met Bachs meesterwerk toen ze op negentienjarige leeftijd bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) ging zingen. Inmiddels zingt ze al jaren bij het Utrechts kamerkoor Multiple Voice en heeft ze het beroemde oratorium al tientallen keren gezongen. “De Matthäus Passion roept heel veel dierbare herinneringen bij me op. Met het USKO hebben we door de jaren heen zoveel met elkaar meegemaakt en lief en leed gedeeld, als ik dit stuk zing voelt dat echt als thuiskomen, zoveel herinneringen roept het op. De Matthäus gaat over het lijdensverhaal van Jezus, maar de thema’s zijn universeel. Liefde, angst, boosheid, berusting, al deze diepmenselijke emoties worden door Bach op zó’n bijzondere manier tot uiting gebracht. Dat ontroert me altijd weer. Dan voel ik me diep verbonden met de andere zangers van het koor.”

“De Matthäus Passion? Dat is thuiskomen!”

Participatiekoor Haarlem

Participatiekoor Haarlem

Eén van de koralen die de wetenschapper het meest raakt is wenn ich einmail soll scheiden. “Dit koraal grijpt mij iedere keer weer aan. Het doet me beseffen dat ieder mens een keer afscheid moet nemen van het leven. Ook ikzelf. Als het dan mijn tijd is, hoop ik dat ik kan sterven in de intimiteit van de mensen die mij dierbaar zijn. Dat ze me helpen afscheid te nemen. Dat ik berusting kan vinden in de eindigheid van mijn leven. De gedachte er dan niet alleen voor te staan, vind ik heel troostend.”

Wiesje zingt in het Participatiekoor Haarlem. Er zijn nog drie andere Participatiekoren: in Schiedam, Bergen en Helmond.

“Erbarme dich”, door Participatiekoor Haarlem wordt uitgevoerd op woensdag 8 april 2020, 20:00 – 22:00 uur, in de Immanuelkerk in Haarlem.

Kijk voor meer informatie, het programma en kaarten op de website van het Participatiekoor.

Top
Volg ons via