Doneer nu

Wiesje van der Flier vertelt over stand van zaken alzheimeronderzoek bij podcast ‘Grote Vragen’

Datum: 16 december 2022 Grote vragen podcast
Delen

Kunnen we de ziekte van Alzheimer ooit voorkomen? Dat is de vraag die luidde bij de podcast ‘Grote Vragen’ van Rijksmuseum Boerhaave. Wiesje van der Flier, wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, vertelt samen met psycholoog Leonie Visser, neuroloog Argonde van Harten en onderzoeker Inge Verberk over de stand van zaken in alzheimeronderzoek.

Wiesje van der Flier gaat in op de grote vooruitgang die technologie om alzheimer vast te stellen in korte tijd heeft doorgemaakt. Zij bespreekt hierbij ook de mogelijkheid om alzheimer-hersenschade te meten in het bloed. Neuroloog Argonde van Harten legt uit hoe dit in zijn werk gaat. Psycholoog Leonie Visser onderzoekt hoe artsen betere gesprekken kunnen voeren met patiënten over hun risico op dementie.

In de ‘Grote vragen’ podcastserie van Rijksmuseum Boerhaave hoor je waar wetenschappers wakker van liggen en hoe de wetenschap zoekt naar oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. Om antwoorden te vinden werken wetenschappers uit bijvoorbeeld de “beta science” samen met deskundigen in de filosofie, sociologie of techniek.

Beluister hier de podcastaflevering.

Top
Volg ons via