Doneer nu

Vrijheid en veiligheid bij dementie – samenwerking tussen Alzheimer Nederland, LOC Zeggenschap in Zorg en Innovatiekring Dementie

Datum: 28 mei 2016 Vrijheid en veiligheid bij dementie - samenwerking tussen Alzheimer Nederland, LOC Zeggenschap in Zorg en Innovatiekring Dementie
Delen

Naarmate de ziekte vordert, nemen de ethische en praktische dilemma’s in de zorg voor mensen met dementie toe. Vanuit de intentie om het leven van de ander ‘veiliger’ te maken, is vaak onbedoeld vrijheidsbeperking het gevolg. Tijdens de dialoogbijeenkomst Vrijheid en veiligheid bij dementie worden dilemma’s besproken en nieuwe inzichten gedeeld. Hiermee kan er een bijdrage worden geleverd aan het vergroten van de vrijheid van mensen met dementie.

Vier op de tien mensen met dementie die thuis verzorgd worden hebben te maken met een vorm van vrijheidsbeperking. Dit blijkt uit een onderzoek van J. Hamers (2014) vanuit de Universiteit Maastricht. Vrijheidsbeperking en onvrijwillige zorg is zeer actueel en een relevant thema om te bespreken. Daarom ontwikkelden Alzheimer Nederland, Innovatiekring Dementie en LOC Zeggenschap in zorg, samen een programma voor dialoogbijeenkomsten.  Vrijheid en veiligheid bij dementie draagt bij aan het ‘Actieprogramma onvrijwillige zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

In gesprek over vrijheid en veiligheid van mensen met dementie?
Heeft u voor 2016 de ambitie om binnen uw thuiszorgorganisatie, verpleeghuis, Alzheimer Café, wijkteam of cliëntenraad met elkaar in gesprek te gaan over de vrijheid én veiligheid van mensen met dementie? Dan kunt u heel eenvoudig een bijeenkomst organiseren via www.vrijheidenveiligheid.nl.

De bijeenkomst biedt ruim anderhalf uur inspiratie, informatie en gesprek rond dilemma’s in de zorg voor mensen met dementie. Hoe kunnen zij zo veel mogelijk (bewegings-)vrijheid en zelfbeschikking houden? Via filmpjes worden praktijkvoorbeelden, dilemma’s en mogelijke oplossingen geschetst. De filmpjes die tijdens de bijeenkomsten gespreksstof opleveren, zijn speciaal ontwikkeld voor dit project. Klik hier om een impressie te bekijken op YouTube.

Meer informatie
Een bijeenkomst organiseren of bijwonen? Ga naar  www.vrijheidenveiligheid.nl.  Heeft u vragen? Mail naar info@vrijheidenveiligheid.nl of bel naar 033 303 2623 (dinsdag t/m donderdag).

Top
Volg ons via