Doneer nu

Vierde editie 2bike4alzheimer brengt € 83.699,- op voor onderzoek

Datum: 10 november 2015
Delen

Op vrijdag 6 november 2015 overhandigden Gerda van Ginneken, John van Dongen en Peter Engelen dit fantastische bedrag aan Prof. dr. Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum.

Het bedrag werd bij elkaar gefietst door 28 sportieve teams die in september een non-stop estafettetocht van 400 km aflegden om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Deze actie is een volledig vrijwilligersinitiatief, met ondersteuning door Alzheimer Nederland.

Op de tandem voor een betere diagnose van alzheimer
De deelnemers startten op 19 september 2015 voor een unieke fietstocht met tandems. Yvonne van Gennip loste in Haarlem na een persoonlijke speech het startschot. Op zondag finishten de teams, na een ronde dwars door Nederland, in Amersfoort. De teams werden hier onder luid applaus binnengehaald door onder meer Gea Broekema (directeur Alzheimer Nederland) en Charlotte Theunissen (Hoofd Biobank en Neurochemisch Laboratorium van het VUmc en hoofd Parelsnoer VUmc). Charlotte Theunissen gaat het Parelsnoer-onderzoek uitvoeren waarvoor is gefietst. Bij de keuze voor dit onderzoek is de Stichting 2bike4alzheimer geadviseerd door Alzheimer Nederland. De vier edities van 2bike4alzheimer brachten in totaal al meer dan € 290.000,- op en maakten veel noodzakelijke onderzoeken mogelijk.

Waarom een betere diagnose belangrijk is
Nu duurt het stellen van de diagnose gemiddeld 14 maanden. Vaak duurt het ook langer bijvoorbeeld in een vroeg stadium van de ziekte of op jonge leeftijd, waarbij artsen eerst aan andere zaken denken. Een bloedtest zou deze patiënten behoeden voor maanden, zo niet jaren onzekerheid. Bovendien levert het Parelsnoer-onderzoek hopelijk nieuwe inzichten op over het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Een eerste stap op weg naar genezing.  

Meer informatie
Op www.2bike4alzheimer.nl vindt u uitgebreide informatie en een foto- en filmverslag van het actieweekend.

Bijschrift foto
Onderste rij van links naar rechts: John van Dongen, Peter Engelen, Charlotte Theunissen en Wiesje van der Flier
Bovenste rij van links naar rechts: Esther van Rossum (Alzheimer Nederland), Gerda van Ginneken (voorzitter 2bike4alzheimer)

Top
Volg ons via