Doneer nu

Vergeten Geld

Datum: 15 september 2015 Vergeten Geld
Delen

Vanaf 21 september gaat de inzamelactie Vergeten Geld van start bij het VUmc. Heb jij nog kronen, pesos, dollars of ponden? Of euro’s die je kunt missen? Doneer deze dan!
De zomervakantie is weer voorbij. Naast mooie herinneringen aan een fijne vakantie heb je ongetwijfeld nog iets meegenomen: vreemde valuta. Jouw overgebleven kronen, pesos, dollars of ponden berg je op in een la. En daar blijft het. Totdat je het bent vergeten. En dan is het vergeten geld geworden, geld dat je wel hebt, maar niet meer gebruikt.

Vergeten geld is heel waardevol, bijvoorbeeld voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Vanaf 21 september zamelt het VUmc vergeten geld in onder alle medewerkers voor Alzheimeronderzoek. Dat doen we in samenwerking met het Alzheimer Lab, een initiatief van het VUmc Alzheimercentrum, McKinsey & Company, KPMG en &samhoud.

Een maand lang vind je daarvoor inzamelbakken bij de ingangen van de polikliniek, het ziekenhuis en het personeelsrestaurant. Daarin kun jij jouw buitenlands geld doneren, dat je nog over hebt van je vakantie. Naast vreemde valuta zijn euro’s natuurlijk ook van harte welkom.  Het team van het Alzheimer Lab zorgt vervolgens dat al het geld wordt omgewisseld.

Vanuit het VUmc Alzheimercentrum zijn Marissa Zwan en Sietske Sikkes nauw betrokken bij het Alzheimer Lab. Samen met mensen van Nederlandse multinationals zetten zij zich een jaar lang in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer groeit snel 
De meeste mensen vergeten wel eens wat, zoals een verjaardag of een afspraak. Het is iets kleins. Voor mensen met Alzheimer beheerst ‘vergeten’ echter hun leven. Totdat ze zich niets meer herinneren. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft met Alzheimer te maken, omdat ze zelf de ziekte krijgen of omdat een naaste het krijgt. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 250.000 mensen met de ziekte van Alzheimer. In 2050 zijn dat er 500.000. Alzheimer is daarmee de snelste groeier in de top 10 van doodsoorzaken.
Hoewel de ziekte een grote impact heeft op onze samenleving weten we er nog te weinig van. Door meer onderzoek naar de oorzaken van Alzheimer kunnen we dat veranderen. Nederland heeft prestigieuze onderzoekscentra, waaronder het VUmc Alzheimercentrum, die dagelijks bezig zijn om te werken aan het bestrijden en voorkomen van deze ziekte.

Voor meer informatie of vragen over de actie, stuur een mailtje naar Sietske Sikkes, s.sikkes@vumc.nl.

Hartelijk dank voor je bijdrage!

Help Alzheimer overwinnen
Dan hoeft niemand zich te verliezen

Top
Volg ons via