Doneer nu

Tweelingendag 2022

Datum: 28 juni 2022 Deelnemersdag Tweelingenonderzoek 2022
Delen

door Anouk den Braber 

Donderdag 23 juni, wat een prachtige dag. De dag dat alle deelnemers van het tweelingenonderzoek bij elkaar kwamen in de Veranda aan de Amstelveenseweg, om een update te krijgen over de resultaten die dit bijzondere onderzoek heeft opgeleverd. Dit tweelingenonderzoek (Twin 60++)  is een onderzoek naar het ontstaan van de ziekte van Alzheimer en wordt uitgevoerd door Alzheimercentrum Amsterdam in samenwerking met het Nederlands Tweelingen register.

Update resultaten

Na de inschrijving, koffie en een lekkere koek en wat bijkletsen met de onderzoekers en andere tweelingdeelnemers, startte om 11 uur de ochtend sessie. De tweelingen en hun partners werden door presentaties van onderzoekers Sophie van der Landen, Katie Curro – Tafili, Jori Tomassen en Emma Coomans bijgepraat over de resultaten van het oog, cognitie en PET onderzoek, waarna zij heerlijk in het zonnetje van de lunch konden genieten. Na de lunch was het tijd voor de groepsfoto. Wat bijzonder om zoveel tweelingen zo bij elkaar te zien, een prachtig plaatje!

Deelnemersdag Tweelingenonderzoek 2022 1

Groepsfoto Tweelingendag 2022

Meerlingenonderzoek

In de middag sessie werden zij door onderzoekers Dorret Boomsma, Anouk den Braber, Pieter Jelle Visser en Betty Tijms op de hoogte gebracht van de historie van meerlingenonderzoek, en de resultaten van het onderzoek in bloed en hersenvloeistof. Dat de tweelingen na al die jaren deelname experts zijn geworden in deze soms best ingewikkelde onderzoekstechnieken, was te merken aan de grote hoeveelheid vragen die er gedurende de hele dag gesteld werden.

team Tweelingenonderzoek

Team Tweelingenonderzoek v.l.n.r. Sophie van de Landen, Pieter-Jelle Visser, Joost Heuvelink, Anouk den Braber, Jori Tomassen

Afsluitende quiz

Als afsluiter werden de tweelingen hun hersenen nog even getraind met een gezellige interactieve quiz, gepresenteerd door Lotta Bekkers, Shalina Saddal, Marieke Ribberink en Julia van Veen. De sfeer zat er goed in! Daarna konden zij als herinnering aan de dag nog een mooie portret foto laten maken met hun broer zus of partner en was het tijd voor de borrel, waar we met zijn allen nog fijn hebben kunnen napraten over deze geslaagde dag.

In de media

Annemarie de Jong, verslaggever van het Noord-Hollands Dagblad, schreef een artikel over deze dag.
> Lees hier het artikel

Meer informatie

Fotografie: Nina Schollaardt

Top
Volg ons via