Doneer nu

Twee internationale beurzen voor Alzheimeronderzoek

Datum: 13 februari 2014 Twee internationale beurzen voor Alzheimeronderzoek
Delen

Neuropsycholoog Rik Ossenkoppele van het VUmc Alzheimercentrum heeft maar liefst twee internationale beurzen in de wacht gesleept, de ISAO Postdoc Prijs en de Marie Curie International Outgoing Fellowship.

ISAO Postdoc Prijs

De eenmalige ISAO Postdoc Prijs van 100.000 euro stelt Rik Ossenkoppele in staat om bij VUmc Alzheimercentrum onderzoek te doen naar de zogenaamde ‘hersenreserve’ van patiënten met de ziekte van Alzheimer. Deze reserve beschermt tegen de schadelijke effecten van de ziekte van Alzheimer.Achteruitgang bij patiënten met de ziekte van Alzheimer is moeilijk te voorspellen: sommige patiënten hebben ernstige klachten terwijl er relatief weinig hersenschade is, terwijl andere patiënten met forse schade relatief goed functioneren. Deze laatste groep heeft een grotere ‘reserve’ die de hersenen beschermen tegen de schadelijke effecten van de ziekte van Alzheimer. Ossenkoppele onderzoekt welke factoren bijdragen aan een grotere hersenreserve (denk aan cognitieve en fysieke activiteit, leefstijl, of bepaalde genen) en of dit beschermt tegen achteruitgang op de lange termijn. Daarnaast zal Ossenkoppele met behulp van hersenscans ‘hersenreserve’ meten en lokaliseren.Marie

Curie International Outgoing Fellowship

Met de Marie Curie International Outgoing Fellowship van 270.000 euro gaat Rik Ossenkoppele onderzoek doen naar het eiwit tau in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer. Hij verblijft hiervoor twee jaar in de VS (UCSF, University of California in San Francisco) en rondt het onderzoek in het derde jaar af bij VUmc Alzheimercentrum.Bij de ziekte van Alzheimer zijn twee eiwitten betrokken: amyloid en tau. Sinds 2004 kunnen we amyloid zichtbaar maken tijdens het leven met behulp van PET-scans, waardoor de diagnose ziekte van Alzheimer nu nauwkeuriger en in een vroeger stadium vastgesteld kan worden. Het vertelt ons echter weinig over het beloop van de ziekte en de diversiteit aan symptomen bij Alzheimerpatiënten. Sinds kort is het mogelijk om het tau-eiwit te meten met PET. Ossenkoppele gaat onderzoeken of tau het beloop van de ziekte beter kan voorspellen en of de stapeling van het tau-eiwit in de hersenen samenhangt met de klachten van patiënten.

Top
Volg ons via