Doneer nu

Tien weetjes over het brein

Datum: 13 maart 2024 Tien weetjes over het brein 1
Delen

In het kader van Brain Awareness Week vroegen wij onze neurologen en onderzoekers: wat is jouw favoriete weetje over het brein?

1.  Auguste D. is de patiënt die vaak wordt benoemd als de eerste met de ziekte van Alzheimer. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat zij waarschijnlijk helemaal niet de ziekte van Alzheimer had, maar de ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

Colin Groot, onderzoeker

2. Een heel belangrijke functie van de hersenen is remmen! Wanneer je hersenen niet op de rem trappen, zou je voortdurend bewegen, je gedachten zouden alle kanten opgaan, en je zou er steeds maar uitflappen wat in je opkomt’

Yolande Pijnenburg, neuroloog

3. De zogeheten Von Economo neuronen, de hersencellen die zich bezig houden met sociale cognitie (zoals je kunnen inleven in anderen, adequaat reageren in sociale situaties en je impulsen kunnen beheersen), zijn pas in de hersenen aanwezig vanaf je 8ste jaar. Hierdoor begrijp je beter waarom een kleuter dit soort dingen nog niet goed kan! En aan de andere kant zijn dit ook de hersencellen die als eerste stuk gaan bij frontotemporale dementie (FTD).

Floor Duits, neuroloog

4. Wist je dat onze hersenen zo’n 1,5 kilo wegen? Ze vormen dus qua gewicht minder dan twee procent van je hele lichaam, maar ze gebruiken meer dan twintig procent van de totale hoeveelheid beschikbare zuurstof, glucose en bloed.

Rik Ossenkoppele, senior onderzoeker

5. De hersenen van vrouwen zijn kleiner dan die van mannen. Maar vrouwen gebruiken hun hersenen efficiënter.

Willemijn Stoker, projectmanagerTien weetjes over het brein 2

6. Mijn favoriete weetje is geïnspireerd door een gesprek met mijn dochter van 6 een tijdje terug. Ze was namelijk helemaal verwonderd toen ik uitlegde dat je hersenen ‘opdrachtjes’ kunnen geven aan je spieren zonder dat je daarbij na hoeft te denken, en dat je daarom bijvoorbeeld altijd knippert met je ogen wanneer je een hard geluid hoort. We noemen dit reflexen. Dit gesprek deed mij wel beseffen dat dit best een bijzondere eigenschap van de hersenen is.

Casper de Boer, senior onderzoeker

7. Het grootste deel van de energie die de hersenen verbruiken gaat naar communicatie tussen hersencellen, wat wel aangeeft hoe belangrijk hersenactiviteit is voor ons functioneren.

Willem de Haan, neuroloog

8. Het menselijk brein is berucht om zijn gulzigheid. Het verbruikt zo’n 450 kilocalorieën per dag.

Vivianne Teeuwen, verpleegkundig consulent.

9. Alzheimer-eiwitten hopen zich al twintig tot dertig jaar op in het brein voordat ze het denkvermogen aantasten. We kunnen deze afwijkingen steeds beter en steeds vroeger detecteren.

Alzheimercentrum Amsterdam, bron

10. In de praktijk worden alzheimer en dementie vaak als synoniemen gebruikt. Maar dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarvan alzheimer het meest voorkomt.

Alzheimercentrum Amsterdam, bron

Top
Volg ons via