Doneer nu

Sven van der Lee genomineerd voor talentprijs van Alzheimer Nederland

Datum: 21 april 2022 Sven van der Lee genomineerd voor talentprijs van Alzheimer Nederland 1
Delen

Onderzoeker Sven van der Lee is genomineerd voor de Young Outstanding Researcher Award van Alzheimer Nederland. Deze talentprijs is voor veelbelovende onderzoekers op het gebied van dementie in Nederland. Het is een persoonsgebonden prijs voor jonge onderzoekers ter waarde van €100.000. De winnaar van deze talentprijs wordt op 20 mei 2022 bekendgemaakt. U kunt Sven helpen om deze prijs te winnen door te stemmen.
Stem nu op Sven!

In de video hieronder legt Sven zijn onderzoek uit.

 

Krijgen mijn kinderen het nu ook?

Dit is vraag die mensen met dementie vaak stellen aan arts en geneticus Sven van der Lee. Om antwoord te geven aan zijn patiënten, start hij een onderzoek naar Nederlandse families waarin dementie ongewoon vaak voorkomt. Het doel van zijn onderzoek is de aanleg van familieleden te voorspellen, en aangrijpingspunten te vinden voor het ontwikkelen van medicijnen die dementie kunnen behandelen of voorkomen.

Erfelijke factoren kunnen het risico op dementie verhogen of verlagen

“Mensen met dementie verliezen zichzelf langzaam“ zegt Van der Lee; “en we kunnen er niets aan doen, enkel toekijken en ondersteunen.” Dat motiveerde hem om in 2012 een promotietraject te startten naar erfelijke factoren van de ziekte van Alzheimer aan het Erasmus MC in Rotterdam. Hij bouwde een internationaal netwerk op en droeg niet alleen bij aan de ontdekking van tientallen erfelijke factoren die het risico op dementie verhogen, maar hij beschreef ook erfelijke factoren die het risico op dementie verlagen. Sinds 2016 combineert hij onderzoek met de zorg voor patiënten in het Amsterdam UMC bij de afdeling Humane Genetica en Alzheimercentrum Amsterdam. Op zijn spreekuur voor erfelijke dementie ziet hij samen met een klinisch geneticus patiënten met dementie en hun families. “Patiënten willen net zoals onderzoekers begrijpen wat de oorzaak is van hun ziekte.” aldus Sven.

Familieonderzoek als sleutel voor een oplossing 

Van der Lee: “We kunnen enorm veel van mensen met dementie en hun families leren. Waarom krijgen sommige familieleden wél dementie en waarom andere niet? Hier ligt de sleutel voor het voorspellen van dementie en de ontwikkeling van behandelingen.” Het komende jaar start hij met een familieonderzoek. Families zijn erg gemotiveerd, maar het is een hele tour om met z’n allen naar het ziekenhuis te komen. Dr. Van der Lee wil het prijzengeld gebruiken om families te bereiken die vanwege gezondheid, reisafstand of financiële redenen niet in staat zijn naar het ziekenhuis te gaan. Van der Lee: ‘Samen zetten we ons in voor de toekomstige generatie, een generatie zonder dementie’.

Sven van der Lee genomineerd voor talentprijs van Alzheimer Nederland

Top
Volg ons via