Doneer nu

Start Finger-NL: studie naar effect van leefstijlprogramma op denkvermogen

Datum: 27 januari 2022 Start Finger-NL: studie naar effect van leefstijlprogramma op denkvermogen

Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende interventie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen. In de FINGER-NL studie, onderdeel van het overkoepelende internationale MOCIA project, bundelen vijf Nederlandse onderzoekscentra de krachten tot één multi-domein leefstijl interventie. De Wageningen Universiteit, Universiteit Maastricht, Radboud Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen en Alzheimercentrum Amsterdam zullen samen onderzoeken hoe leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan het verbeteren van de hersengezondheid van ouderen.

Uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er factoren zijn die samenhangen met een hoger risico op achteruitgang van het denkvermogen. Sommige van deze risicofactoren kan men zelf beïnvloeden door aanpassingen in de leefstijl. Een eerdere studie uitgevoerd in Finland, genaamd FINGER, vond dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining het denkvermogen van ouderen verbetert. Recent onderzoek laat zien dat andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk ook een positief effect kunnen hebben op het denkvermogen. In de FINGER-NL studie worden al deze leefstijl factoren gebundeld tot een tweejarige multi-domein leefstijl interventie.

Leefstijlprogramma op maat

Het gepersonaliseerde leefstijlprogramma in deze studie duurt 2 jaar en is gericht op verschillende factoren die samenhangen met de hersengezondheid, zoals lichaamsbeweging, geheugentraining, hart- en vaatgezondheid, voeding, slaap, ontspanning en sociale activiteiten. Deelnemers aan deze studie zijn tussen de 60-79 jaar oud.  Met de resultaten van het onderzoek kan een gerichter leefstijladvies gegeven worden, met als doel achteruitgang in het denkvermogen van ouderen te voorkomen.

Aanmelden

Aanmelden voor deze studie kan via de website van Hersenonderzoek.nl.

Tijd voor MAX

Erik Scherder en Wiesje van der Flier waren te gast bij Tijd voor MAX om over deze studie te vertellen.
Het item begint na 23 minuten.
> Bekijk hier het item terug

Meer informatie

  • Meer informatie staat op de website van Mocia, FINGER-NL is een van de onderzoeken onder het Mocia-project.

Deze studie wordt mogelijk gemaakt door hoofdfinancier NWO en co-financiers Alzheimer Nederland, DSM, Hersenstichting, Danone Nutrica, OnePlanet Research Center, Reckitt en Salut.

Top
Volg ons via