Doneer nu

Sofasessie met Wiesje van der Flier

Datum: 13 juni 2019 Sofasessie met Wiesje van der Flier
Delen

Wetenschapper op de sofa

Joeri Tijdink, psychiater en onderzoeker bij Amsterdam UMC – locatie VUmc, schreef recent het boek “Wetenschapper op de sofa”. Hoe moet je overleven als wetenschapper, is de vraag die centraal staat in zijn boek. Vandaag nodigde hij een aantal wetenschappers uit om daarover te praten tijdens een sofasessie in de boekhandel van de VU. Een van die wetenschappers was ons Hoofd onderzoek, Wiesje van der Flier.

Sofasessie met Wiesje van der Flier 1

Sofasessie

Joeri vroeg Wiesje naar haar huidige werk als wetenschapper en naar geluksmomenten in haar carrière. Wiesje vertelt met veel plezier over haar werk. Een recent geluksmoment was toen ze voor een volle zaal met geïnteresseerd publiek over haar werk vertelde. Joeri vraagt ook naar momenten van ongeluk in de wetenschap; lastig aan werken als wetenschapper is de vele tijd die je kwijt bent aan onderzoeksaanvragen schrijven, geeft Wiesje aan. Als zo’n aanvraag vervolgens wordt afgewezen, is dat balen. Of ze daar van wakker ligt, vraagt Joeri. “Nee”, is Wiesjes antwoord. Passie voor haar werk en collega’s overheerst.

Ook benadrukte Wiesje het belang van wetenschappelijke integriteit. “Wetenschap is mensenwerk”. Daarom wordt in het Alzheimercentrum jaarlijks een ‘met de billen bloot’ sessie georganiseerd. Tijdens deze sessie komen alle onderzoekers, van professor tot promovendus, bij elkaar en vertellen ze elkaar over foutjes, dilemma’s en andere lastige situaties die voorkwamen tijdens het werk. Zo leren ze van elkaar en wordt een open communicatiestructuur gestimuleerd waarin niemand bang is om dit met elkaar te bespreken. Wetenschap is en blijft mensenwerk, iedereen kan een fout maken.

Binnenkort verschijnt de podcastserie van de sofasessies online.

Top
Volg ons via