Samen stap voor stap naar betere en snellere dementiediagnoses
Datum: 27 mei 2025
Alzheimercentrum Amsterdam zet elk jaar een onderzoek in de etalage. Voor dit onderzoek vragen we dat jaar extra aandacht en financiële steun. In dit bijzondere jubileumjaar 2025 is dit het onderzoek: de kracht van samenwerking bij dementie. Het moet leiden tot betere diagnoses en het sneller ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Onderzoeksleiders Lianne Reus en Colin Groot-Remmers vertellen er meer over.
Hoe kwam de samenwerking tot stand?
Colin: “De samenwerking met Lianne kwam tot stand doordat we beide onderzoek doen naar dementie, maar vanuit verschillende invalshoeken. Lianne richt zich op genetische risicofactoren en de effecten daarvan, terwijl ik me bezighoud met beeldvorming en patiëntgegevens. We merkten dat het combineren van onze kennis ons helpt om de verschillen tussen patiënten beter te begrijpen.”
Lianne: “Het gezamenlijke onderzoek is belangrijk omdat dementie ingewikkeld is en patiënten vaak verschillende symptomen hebben, zelfs als ze dezelfde soort dementie hebben. Door genetica, eiwit-analyse en beeldvorming samen te gebruiken, hopen we meer te begrijpen over deze verschillen. Dit kan helpen bij een betere diagnose en het sneller ontwikkelen van nieuwe medicijnen.”
Wat leren jullie van elkaar?
Lianne: “Ik leer veel van Colin’s expertise in neuro-imaging, zoals MRI’s, en zijn gedisciplineerde aanpak. Ik waardeer zijn ervaring op dit gebied. Het vult mijn onderzoek naar genetische risicofactoren en biologie aan.”
Colin: “Ik wil van Lianne leren wat proteomics – de studie van lichamelijke eiwitten – en genetica kunnen betekenen voor het onderscheiden van verschillende typen dementie. De ene patiënt is de andere niet. Onze gezamenlijke expertise zetten we in om een alles omvattend model te bouwen dat de arts kan helpen om snel de juiste diagnose te stellen.”
Wanneer ben je trots op wat je hebt neergezet?
Lianne: “Ik vind voldoening in de kleine successen van het onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van verschillende universiteiten bij mijn onderzoek en het begeleiden van PhD-studenten. Dit zijn de momenten die mij motiveren, ondanks dat het grotere werk vaak jaren in beslag neemt.”
Colin: “Ik ben nu eigenlijk al trots dat Lianne en ik zijn geselecteerd om het etalage project te leiden in dit jubileum jaar van het Alzheimer centrum. De trots zou uiteraard nog flink toenemen als onze methode daadwerkelijk gebruikt gaat worden in de kliniek.”
Wat is jullie ultieme doel?
Lianne: “Het uiteindelijke doel van onze samenwerking is om via genetica, neuro-imaging en klinisch onderzoek beter te kunnen voorspellen hoe dementie zich ontwikkelt bij verschillende patiënten. Dit moet leiden tot een betere, vroege diagnose en mogelijk de identificatie van biologische processen die als aangrijpingspunt kunnen dienen voor medicijnontwikkeling.”
Colin: “Over vijf jaar zal er een mooi project staan. Het kan mogelijk het startpunt zijn van verdere samenwerkingen tussen verschillende onderzoeksgebieden.”
Over de onderzoekers
Lianne is Assistant Professor bij Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC en richt zich op het onderzoeken van genetische risicofactoren in frontotemporale dementie (FTD) en andere vormen van dementie. Lianne kijkt niet alleen naar welke genen betrokken zijn, maar ook naar wat deze genen doen bij patiënten.
Colin is postdoctoraal onderzoeker bij Alzheimercentrum Amsterdam. Hij onderzoekt de symptomen van hersenschade en hoe je hersenschade kunt meten met beeldvorming.
Steun het onderzoek!
Kijk hier voor meer informatie.
Vind meer jubileuminterviews op deze pagina.