Doneer nu

Promotie Rosha Babapour Mofrad

Datum: 8 oktober 2021 Promotie Rosha Babapour Mofrad 1
Delen

Vandaag om 11:45 uur verdedigt onderzoeker Rosha Babapour Mofrad haar proefschrift: “The use of biofluid biomarkers in dementia: implementation in clinical practice and breaking new grounds”. De verdediging is openbaar en bij te wonen in de aula van de Vrije universiteit of live te volgen via het YouTube kanaal van bureau pedel – Vrije Universiteit.

Biomarkers zeggen iets over het ziekteproces

Biomarkers zijn stofjes die iets vertellen over wat er speelt in het lichaam. De bekendste markers in hersenvloeistof (liquor biomarkers) zijn de zogenaamde alzheimer-eiwitten. Uit onderzoek is gebleken dat deze biomarkers het onderliggende ziekteproces van de ziekte van Alzheimer nauw weerspiegelen. Babapour Mofrad en collega’s hebben aan de hand van de alzheimer-eiwitten in hersenvloeistof gekeken of ze verschillen zagen in de ziektemechanismen tussen mannen en vrouwen. Dit hebben ze gedaan voor verschillende hersenziektes die dementie veroorzaken. Het begrijpen van de mechanismen van deze hersenziektes is een cruciale stap op de weg naar de behandeling van dementie.

Biomarkers in de praktijk

Alzheimer-eiwitten in hersenvloeistof kunnen helpen bij de diagnostiek van hersenziektes die dementie veroorzaken. Daarom is het van belang om de implementatie van deze biomarkers in de dagelijkse praktijk te bevorderen. Om zowel patiënten als artsen hierbij te helpen, heeft Babapour Mofrad hulpmiddelen ontwikkeld zoals informatieve video’s en een beslisboom waarmee artsen de biomarker resultaten kunnen interpreteren.

Biomarkers voor andere vormen van dementie

Naast toepassing in de praktijk van bestaande biomarkers, heeft Babapour Mofrad zich ook gericht op het identificeren van nieuwe bloedbiomarkers voor verschillende types dementie. De ontwikkeling van biomarkers is essentieel om toekomstige patiënten tijdig en nauwkeurig te diagnosticeren en goed te vervolgen over de tijd. Zo kunnen we patiënten effectieve behandeling en begeleiding bieden.

Promotoren: prof. dr. Charlotte Teunissen en prof. dr. Wiesje van der Flier
copromotoren: dr. Betty Tijms en dr. M. del Campo
Promotie: 8 oktober 2021, 11:45 uur.

Meer informatie:

Top
Volg ons via