Doneer nu

Van Rijn: “Iedereen kan dementievriendelijk worden”

Datum: 9 mei 2016 Van Rijn: “Iedereen kan dementievriendelijk worden”
Delen

Campagne voor een dementievriendelijk Nederland van start.
Op maandag 9 mei heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) het startschot gegeven voor een vijf jaar durende campagne die tot doel heeft Nederland dementievriendelijker te maken. Hij deed dit op het internationale congres in Amsterdam: “Living well with(out) dementia” dat in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap werd gehouden.

Bewustwording
De campagne waarvoor Van Rijn het startschot gaf is een  gezamenlijk initiatief van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en  Alzheimer Nederland en is onderdeel van het Deltaplan Dementie. Tot 2020 is hier door VWS een bedrag van € 10 miljoen beschikbaar gesteld.

Daarmee wordt de komende vijf jaar onder de naam Samen Dementievriendelijk een beweging tot stand gebracht die Nederlanders bewust moet maken van de impact van dementie. Om dat te bereiken worden handvatten aangereikt hoe we er als samenleving mee om kunnen gaan. Tijdens het congres meldde Van Rijn zich als eerste Nederlander op de nieuwe website www.samendementievriendelijk.nl aan waarbij hij alle Nederlanders opriep dit ook te doen.

Aanpak
Het is de ambitie is om tot 2020 met één miljoen Nederlanders in contact te komen en hen bewust te maken van dementie. Nadat men zich heeft aangemeld op www.samendementievriendelijk.nl. kan een online training worden doorlopen.

Het doel is dat een derde daarvan dementie niet alleen weet te herkennen, maar  vervolgens ook in actie komt. Door iets te betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Een landelijke campagne, een online platform, online en offline trainingsprogramma’s vormen de basis van de beweging.

Samen
Rob Wolvekamp, directeur Deelnemers van PGGM dat samen met Alzheimer Nederland initiatiefnemer is: “Je voelt dat je wat moet doen aan dit groeiende probleem in onze samenleving, dat hoor je ook om je heen, maar de vraag is ‘wat dan precies?’ Vandaar dat wij echt geloven in deze nieuwe en unieke aanpak om Nederland bewust te maken van dementie en wat wij er samen aan en mee kunnen doen, voor een waardevolle toekomst van iedereen.”

Gea Broekema-Procházka, directeur van Alzheimer Nederland, heeft vertrouwen in hoe we een dementievriendelijke samenleving kunnen realiseren: “

Eigenlijk is het heel eenvoudig: door dementie collectief te accepteren. Door juist niet te focussen op de vele diverse angsten, vooroordelen en taboes rondom de ziekte, maar door dementie te zien als iets waar we samen mee om moeten gaan”.

Samen Dementievriendelijk is onderdeel van het Deltaplan Dementie, een achtjarig nationaal programma om het hoofd te bieden aan de gevolgen van dementie. Andere onderdelen van het Deltaplan Dementie richten zich op het verbeteren van de dementiezorg in Nederland en op onderzoek om de ziekte te ontrafelen, te behandelen en te voorkomen.

 

Top
Volg ons via