Doneer nu

Promotie Wiesje Pelkmans

Datum: 3 oktober 2022 Promotie Wiesje Pelkmans 1
Delen

Vandaag om 13:45 uur verdedigt Wiesje Pelkmans haar proefschrift getiteld: Imaging neurodegeneration across the Alzheimer’s disease continuum: The contribution of biomarkers to understanding clinical progression aan de Vrije Universiteit.

Wiesje richtte zich tijdens haar promotie onderzoek op de structurele hersenveranderingen die optreden tijdens de progressie van de ziekte van Alzheimer, waaronder veranderingen in corticale dikte en in het hersennetwerk. Deze veranderingen zijn onderzocht in relatie tot verschillende imaging, hersenvocht en bloed biomarkers. Daarnaast hebben ze gekeken naar de samenhang met cognitieve achteruitgang in verschillende stadia van de ziekte van Alzheimer. Deze bevindingen dragen bij aan een beter begrip van de wisselwerking tussen de complexe biologische processen die ten grondslag liggen aan klinische progressie, wat essentieel is voor toekomstige patiënt-specifieke prognoses en de ontwikkeling van vroege en gerichte effectieve behandelingen.

De promotieplechtigheid vindt plaats in de Aula van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit van Amsterdam. De verdediging van het proefschrift is ook online te volgen zijn via het YouTube kanaal van bureau pedel – Vrije Universiteit (https://www.youtube.com/c/VUBeadlesOffice ).

Vijf vragen aan Wiesje

Wie ben je?
Mijn naam is Wiesje Pelkmans. Ik ben 33 jaar en ik werkte bij Alzheimercentrum Amsterdam als onderzoeker.

Waarom ben je onderzoek gaan doen?
Omdat ik vanaf jongs af aan eigenlijk heel graag wil weten hoe dingen werken. En nu probeer ik door onderzoek te doen en te zorgen dat we het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer beter  begrijpen.  Ook hebben we veel onderzoek gedaan naar de voorspellende waarde van verschillende biomarkers voor achteruitgang in de toekomst. Dit helpt om patiënten betere prognoses te kunnen geven over wat ze de komende jaren kunnen verwachten.

Wat heb je onderzocht?
Bij mensen met de ziekte van Alzheimer raken de zenuwcellen in de hersenen en hun verbindingen beschadigd en gaan kapot en hierdoor functioneren de hersenen steeds minder goed. In dit proefschrift heb ik verschillende manieren onderzocht om deze hersenschade te meten met behulp van informatie uit een MRI hersenscan. Zo hebben we onder andere gekeken naar veranderingen in het hersennetwerk, en in de geheugenstructuur van de hersenen en hoe deze verandert door de aanwezigheid van schadelijke Alzheimer eiwitten. Ook hebben we onderzocht in hoeverre deze hersenschade achteruitgang in het denkvermogen kan voorspellen.

Wat heb je gevonden?
We zagen dat hersenschade al optreedt in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. Dus nog voordat er stoornissen in het geheugen zijn. En het meten van hersenschade op de MRI kan een grote voorspellende waarde hebben voor het identificeren van mensen in een vroeg stadium van de ziekte die een grote kans hebben om op korte termijn achteruit te gaan.

Wat levert dit op voor de patiënten?
Een beter begrip van de veranderingen in de hersenen in een vroege fase van de ziekte is kennis die van belang is, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van gerichte medicijnen, die dus vroeg ingrijpen in het ziekteproces nog voordat er te veel onomkeerbare schade in de hersenen is.

Deze promotie is mogelijk gemaakt met subsidie van: Alzheimer Nederland

Top
Volg ons via