Doneer nu

Promotie Marijn Muurling

Datum: 25 augustus 2023 Promotie Marijn Muurling
Delen

Op 25 september 2023 om 11:45 uur verdedigt Marijn Muurling haar proefschrift getiteld: ‘Remote assessment of functional ability in Alzheimer’s disease‘ aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het doel van haar proefschrift was om te onderzoeken of zogenaamde remote monitoring technologies, zoals smartphone apps, activiteiten meters of sensoren in huis gebruikt konden worden om cognitieve en functionele achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer te meten. Standaard meetmethodes zijn vaak niet gevoelig genoeg zijn om cognitieve en functionele veranderingen te meten, vooral in een vroege fase van de ziekte. Digitale technieken die op afstand symptomen kunnen meten kunnen hierin uitkomst bieden, omdat ze continu, passief, objectief en bij mensen thuis meten. Marijn toonde aan dat onderzoek met remote monitoring technologies haalbaar is bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Ook toonde zij aan dat deze remote monitoring technologies een onderscheid kunnen maken tussen deelnemers met en zonder problemen van het denkvermogen, soms zelfs al in een preklinische fase, door het op afstand meten van cognitie, sociaal functioneren, fysieke activiteit en bewegingspatronen in huis.

De promotieplechtigheid vindt plaats in het Auditorium van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. De verdediging van het proefschrift is ook online te volgen via het YouTube kanaal van bureau pedel – Vrije Universiteit Amsterdam.

Korte video promotie

In de onderstaande korte video legt Marijn uit wat zij onderzocht heeft en wat de uitkomsten zijn van haar promotieonderzoek.

Vijf vragen aan Marijn

Wie ben je?
Ik ben Marijn Muurling, ik ben 29 jaar en onderzoeker bij Alzheimercentrum Amsterdam.

Waarom ben je onderzoek gaan doen?
Ik ben onderzoek gaan doen omdat ik nieuwsgierig ben en graag nieuwe dingen leer. Ik ben altijd gefascineerd geweest in hoe techniek en nieuwe technologieën de mens en de gezondheidszorg kunnen helpen en verbeteren.

Wat heb je onderzocht?
Ik heb onderzocht hoe we met behulp van nieuwe technologieën, zoals smartphone apps, slimme horloges of sensoren in huis, symptomen bij de ziekte van Alzheimer kunnen meten. Normaal gesproken gaan mensen naar het ziekenhuis, vullen daar een aantal vragenlijsten in of doen wat testjes. Na verloop van tijd komen ze terug en vullen diezelfde testen in. Dan kunnen we kijken of er verschillen zijn ten opzichte van de vorige keer. Maar met behulp van deze nieuwe technologieën kunnen mensen gewoon thuis, bijvoorbeeld op hun eigen smartphone, geheugenspelletjes doen. Of slimme horloges of sensoren in huis kunnen continu op de achtergrond verschillen in het dagelijks leven meten.

Wat heb je gevonden?
Als eerste onderzochten we of het überhaupt mogelijk was om dit soort technologieën te gebruiken bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Het korte antwoord is ja, dit konden we. Maar het werd wel lastiger naarmate de ziekte erger werd. Ten tweede onderzochten we of dit soort nieuwe technologieën verschillen in het dagelijks leven konden meten. We zagen inderdaad dat smartphone apps, slimme horloges en sensoren in huis verschillen in het dagelijks leven konden detecteren tussen mensen met en zonder problemen van het denkvermogen.

Wat levert dit op voor de patiënt?
De nieuwe technologieën kunnen veranderingen in het dagelijks leven veel nauwkeuriger meten dan standaard vragenlijsten of testen. Zeker in een vroeg stadium van de ziekte is dit heel handig, want standaard meetmethodes kunnen dan nog helemaal geen veranderingen meten. De resultaten van dit onderzoek kunnen daarom gebruikt worden om onderzoek naar de behandeling van de ziekte van Alzheimer te verbeteren.

 

Top
Volg ons via