Doneer nu

Promotie Jurre den Haan | I-READ

Datum: 12 september 2019 Promotie Jurre den Haan | I-READ
Delen

De ziekte van Alzheimer zichtbaar in het oog?

Bij de ziekte van Alzheimer spelen verschillende ziekteprocessen een rol, zoals het stapelen van de eiwitten amyloid en tau in de hersenen en veranderingen aan de bloedvaten. Onderzoek van Jurre den Haan laat zien dat stapeling van het eiwit tau ook aanwezig is in het netvlies. Dit kan in de toekomst helpen om de diagnose patiëntvriendelijker te stellen via onderzoek van het oog.

Het netvlies van ons oog lijkt qua opbouw sterk op de hersenen en bevat ook zenuwcellen en bloedvaten. Mogelijk zijn ziekteprocessen bij Alzheimer daarom zichtbaar in het netvlies. Met een oogscanner is het netvlies snel én weinig belastend is af te beelden en zo kunnen we in de toekomst mogelijk de diagnose ziekte van Alzheimer met behulp van een oogscan stellen. Den Haan onderzocht het oog van patiënten met de ziekte van Alzheimer en gezonde controles om de netvliesdikte en kleine bloedvaten te meten. Den Haan concludeert dat patiënten met de ziekte van Alzheimer meer stapeling van het eiwit tau, en niet amyloid, hebben in hun netvlies. De netvliesdikte en bloedvaten veranderden daarentegen niet meetbaar.

Vervolgonderzoek is nodig om deze bevindingen uit het laboratorium te vertalen naar de praktijk. Bijvoorbeeld met een nog te ontwikkelen speciale oogscanner, die in staat is specifiek tau in het oog meetbaar te maken.

Promotie

Datum 12-09-2019

Tijd 09.45

Locatie Aula

Titel Imaging the Retina in Alzheimer’s Disease

Spreker J. den Haan

Promotor prof.dr. P. Scheltens, prof.dr. J.F. de Boer, dr. F.H. Bouwman, dr. F.D. Verbraak

Onderdeel VU medisch centrum


De promotie van Jurre den Haan is onderdeel van de Alzheimer 10-Daagse. 10 dagen met 10 activiteiten in de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag op 21 september om (extra) aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere ziektes die dementie veroorzaken.

U kunt ook helpen. Doneer nu en steun vandaag nog het onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam om deze ziektes zo snel mogelijk behandelbaar te maken!

Top
Volg ons via