Promotie Jooske Boomsma
Datum: 30 juni 2023Vandaag om 11:45 uur verdedigt Jooske Boomsma haar proefschrift getiteld: ‘Clinical features and prognosis in Vascular Cognitive Impairment‘ aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Jooske voerde haar onderzoek uit in een nauwe samenwerking tussen UMCU, OLVG en Amsterdam UMC. Het onderzoek richt zich op de klinische kenmerken en prognose van patiënten met Vascular Cognitive Impairment (VCI) op een geheugenpolikliniek. Deze patiënten zijn geïncludeerd in de TRACE-VCI (Utrecht-Amsterdam clinical features and prognosis in Vascular Cognitive Impairment) studie. Jooske en haar collega’s hebben de relatie onderzocht tussen de verschillende vormen van cerebrale vaatschade, het cognitief profiel en de prognose van VCI patiënten op een geheugenpolikliniek. Vervolgens ontwikkelden we een predictiemodel dat meer inzicht geeft in het voorspellen van klinische achteruitgang gericht op zowel het cognitief functioneren, de kans op overlijden of een (nieuw) vasculair event. Dit proefschrift geeft meer inzicht in de klinische kenmerken en het beloop van VCI patiënten op een geheugenpolikliniek en is derhalve zowel voor clinici, wetenschappers als de individuele patiënt van toegevoegde waarde.
De promotieplechtigheid vindt plaats in de Aula van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. De verdediging van het proefschrift is ook online te volgen via het YouTube kanaal van bureau pedel – Vrije Universiteit Amsterdam.
Korte video promotie
In de onderstaande korte video legt Jooske uit wat zij onderzocht heeft en wat de uitkomsten zijn van haar promotieonderzoek.
Vijf vragen aan Jooske
Wie ben je?
Mijn naam is Jooske Boomsma, ik ben neuroloog in Ziekenhuis Rivierenland Tiel, 39 jaar en op 30 juni mag ik mijn proefschrift genaamd ‘Clinical features and prognosis in Vascular Cognitive Impairment’ verdedigen.
Waarom ben je onderzoek gaan doen?
Als kind had ik twee oma’s die allebei de diagnose dementie kregen. Tijdens mijn opleiding tot neuroloog in het OLVG in Amsterdam ontwikkelde ik een speciale interesse voor patiënten met cognitieve klachten na een TIA of beroerte. Cognitieve klachten omvatten klachten van het geheugen, het concentreren, het plannen en organiseren. Ook zag ik tijdens mijn stages op de geheugen polikliniek veel patiënten met cognitieve klachten en een vorm van schade aan de bloedvaten in de hersenen, die we cerebrale vaatschade noemen.
Wat heb je onderzocht?
Ik vroeg me af wat deze vaatschade op de MRI scan van de hersenen nou precies betekende voor de patiënt. Waarom krijgt de ene patiënt na een TIA moeite met het geheugen en het multitasken en de andere niet? En er zijn zoveel verschillende vormen van vaatschade in de hersenen, zoals een herseninfarct of juist een hersenbloeding en allemaal op een ander gebied in de hersenen. Maakt dit verschil in de klachten van de patiënten en wat vooral heel belangrijk is, maakt dit verschil voor de toekomst? Wie gaat er achteruit en over wie hoeven we ons minder zorgen te maken?
Wat heb je gevonden?
Ik heb gevonden dat alle 860 patiënten in onze TRACE-VCI studie met cognitieve klachten en vaatschade in de hersenen ongeveer dezelfde soorten cognitieve problemen ervaren, ze zijn trager in het denken, hebben moeite met het multitasken en het plannen en organiseren. Daarbij maakt het niet uit of er sprake is geweest van een kleine bloeding, een infarct in de hersenen of een beschadiging van de kleine bloedvaten in de hersenen. Ook als we naar de toekomst kijken maakt dit weinig verschil. Wat de grootste stempel drukt op achteruitgang en de ernst van de cognitieve klachten is de aanwezigheid van de ziekte van Alzheimer.
Wat levert dit op voor de patiënt?
We hebben met ons onderzoek een voorspellend model gemaakt waarmee we mensen met cognitieve klachten en vaatschade in de hersenen beter kunnen voorlichten over de aard van hun klachten en het risico op achteruitgang, zodat ook de juiste zorg en begeleiding kan worden gestart. Ook hebben wij als dokters nu meer duidelijkheid over de relatie tussen de vaatschade in de hersenen en de klachten van de patiënt en zijn of haar toekomst. We hopen in de toekomst de behandeling voor de ziekte van Alzheimer te vinden, zodat we naast het behandelen van de vasculaire risicofactoren zoals de aanwezigheid van hoge bloeddruk, overgewicht en een hoog cholesterol die leiden tot vaatschade van de hersenen, ook op de ziekte van Alzheimer kunnen ingrijpen.