Doneer nu

Promotie Denise Visser

Datum: 22 januari 2024 Promotie Denise Visser
Delen

Vandaag om 13:45 uur verdedigt Denise Visser haar proefschrift getiteld: Optimizing the use of dynamic tau PET in Alzheimer’s disease: methodological and clinical applications’ aan de Vrije Universiteit.

Het onderzoek in het proefschrift richt zich op het optimaliseren van methodologische en klinische toepassingen van dynamische tau PET scans. In het eerste deel van het proefschrift is er vanuit methodologisch perspectief gekeken naar optimalisatie van [18F]flortaucipir PET-acquisitie. Dynamische scanprotocollen kunnen worden ingekort zonder dat dit ten koste gaat van de kwantitatieve nauwkeurigheid. Hiermee wordt de patiëntvriendelijkheid van de dynamische tau PET scans aanzienlijk bevorderd. Daarnaast laat onderzoek in dit proefschrift zien dat statische beeldvormingsprotocollen voldoende nauwkeurig zijn bij herhaaldelijke metingen waar naar verwachting de veranderingen in de cerebrale doorbloeding (of perfusie) klein zijn.

In het tweede deel van het proefschrift is er gekeken naar de relatie tussen tau-PET en klinische metingen, met name (longitudinale) cognitie en neuronale schade (relatieve cerebrale doorbloeding en atrofie). Het onderzoek liet zien dat de mate van tau pathologie samenhangt met de mate van cognitieve stoornissen en dat dit verband sterker is in mensen waarbij de ziekte zich op jonge leeftijd (voor het 65ste levensjaar) openbaart. Verder bleek ook dat een tau PET scan kan bijdragen aan het voorspellen van cognitieve achteruitgang en atrofie over tijd. Tezamen genomen hebben de onderzoeken in het proefschrift bijgedragen aan de optimalisatie van het gebruik van tau PET scans voor onderzoeksdoeleinden. Daarnaast is met de opgedane kennis meer inzicht verkregen in de klinische waarde van tau PET scans, waardoor nu gericht kan worden op gebruik van tau PET scans in de klinische zorg.

De promotieplechtigheid vindt plaats in het Auditorium van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit van Amsterdam. De verdediging van het proefschrift is ook online te volgen via het YouTube kanaal van bureau pedel – Vrije Universiteit.

Korte video promotie

In de onderstaande korte video legt Denise uit wat zij onderzocht heeft en wat de uitkomsten zijn van haar promotieonderzoek. 

Vijf vragen aan Denise

Wie ben je?

Mijn naam is Denise Visser. Ik ben 29 jaar en ik ben onderzoeker.

Waarom ben je onderzoek gaan doen?

Helaas heb ik van dichtbij meegemaakt wat de gevolgen zijn van schadelijke hersenveranderingen bij de ziekte van Alzheimer. Ik ben onderzoek gaan doen omdat ik graag beter wil begrijpen hoe de hersenen werken en hoe ziekteprocessen deze werking verstoren.

Wat heb je onderzocht?

Een van de belangrijkste hersenveranderingen bij de ziekte van Alzheimer is stapeling van het tau-eiwit. Stapeling van het tau-eiwit kan in beeld gebracht worden met behulp van speciale PET hersenscans. In mijn onderzoek heb ik gebruik gemaakt van deze tau PET hersenscans. Eerst heb ik onderzocht of we de scan patiëntvriendelijker kunnen maken door hem te verkorten. Daarnaast heb ik onderzocht hoe stapeling van het tau-eiwit samenhangt met achteruitgang in het denkvermogen en hersenkrimp.

Wat heb je gevonden?

We vonden dat we onze tau PET hersenscans kunnen verkorten, zonder dat daarbij belangrijke informatie verloren gaat. Ook vonden we dat stapeling van het tau-eiwit kan bijdragen aan het voorspellen van achteruitgang in het denkvermogen en hersenkrimp.

Wat levert dit op voor de patiënt?

Met dit onderzoek hebben we meer inzicht gekregen in het gebruik van tau PET hersenscans bij de ziekte van Alzheimer. Met de opgedane kennis kan het gebruik van tau PET hersenscans in onderzoek geoptimaliseerd worden. Ook kunnen we ons richten op het gebruik van tau PET hersenscans in de klinische zorg, waarmee we uiteindelijk betere diagnoses en prognoses hopen te kunnen bieden.

Top
Volg ons via