Doneer nu

Pasmanlezing – Smakelijke Wetenschap

Datum: 29 december 2020 Pasmanlezing - Smakelijke Wetenschap
Delen

Tijdens de online publiekslezing, Pasmanlezing – Smakelijke wetenschap, gaven drie bevlogen wetenschappers u een unieke inkijk in de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek rondom Alzheimer. De lezing is jaarlijks voor iedereen die te maken heeft met dementie. Dit jaar was het onderwerp van de Pasmanlezing ‘voeding en leefstijl’.

Pasmanlezing terugkijken

Sprekers Pasmanlezing

Prof. dr. Wiesje van der Flier, Alzheimercentrum Amsterdam
H
oogleraar Pasman Leerstoel
Voeding & Alzheimer: het NUDAD project

Patiënten met alzheimer hebben vaak een ongezonde voedingsstatus. In het NUDAD project onderzochten we wat daar de oorzaak van is. Zou gezonde voeding helpen om cognitieve achteruitgang te vertragen?

Wiesje van der Flier, is hoofd onderzoek Alzheimercentrum Amsterdam en hoogleraar van de Pasman Leerstoel. Haar leerstoel wordt gesponsord door de Pasman Stichting. Deze stichting heeft de laatste 20 jaar een traditie opgebouwd in het sponsoren van een Leerstoel op het gebied van toegepast wetenschappelijk onderzoek in de levenswetenschappen.
Op 23 september 2015 is Wiesje van der Flier benoemd op de Pasman Leerstoel. De onderzoeksopdracht van de leerstoel is: determinanten van cognitieve achteruitgang leidend tot dementie. Dit was toen voor vijf jaar en vorig jaar heeft de Pasman Stichting nog eens toegezegd voor vijf jaar. Lees in het nieuwsbericht van 2019 meer over de Pasman Leerstoel.

Dr. Ondine van de Rest, Wageningen University & Research
Een goed geheugen begint op uw bord

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor je geheugen? En welke kan je beter laten staan? Dr Ondine van de Rest neemt u mee langs het wetenschappelijke bewijs voor gezonde voeding.

Dr. Sebastian Köhler, Alzheimer Centrum Limburg
Wat u zelf kunt doen om uw hersenen gezond te houden

Wist u dat een gezonde leefstijl helpt om de hersenen gezond te houden en dementie te voorkómen? Het gaat niet om óf de voeding, óf de beweging, maar om het totaalplaatje van een gezonde leefstijl. Volgend jaar gaat in Nederland een grote studie van start waarin we het effect van een gezonde leefstijl op cognitieve achteruitgang onderzoeken. Doet u mee?

                                   


Meer informatie

  • Heeft u – geïnspireerd door de lezingen – interesse om zelf bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek? Meld u aan op hersenonderzoek.nl.
  • Wilt u het onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam steunen dan kan dit via dit formulier.

 


Deze publiekslezing werd georganiseerd door Alzheimercentrum Amsterdam in samenwerking met het project Hersenonderzoek.nl en met subsidie van NWO.  

Pasmanlezing 2020 1 Hersenonderzoek.nl is live                  5 vragen aan Wiesje van der Flier | Hoofd onderzoek en hoogleraar Pasman Leerstoel 2     

Top
Volg ons via