Doneer nu

Pasman publieklezing: behandeling op maat voor iedereen met dementie

Datum: 17 december 2021 ABOARD Webinar Wiesje van der Flier
Delen

Op 16 december organiseerde Alzheimercentrum Amsterdam voor de vierde keer de Pasman publiekslezing. Drie bevlogen onderzoekers deelde hun droom: behandeling op maat voor iedereen met dementie. Prof. dr. Yolande Pijnenburg vertelde over de uitdagingen van dementie op jonge leeftijd, dr. Janne Papma over gedragsveranderingen bij dementie en prof. dr. Wiesje van der Flier ging in op de gevolgen van corona voor mensen met alzheimer.

Pasman publieklezing terugkijken

Sprekers

Prof. dr. Yolande Pijnenburg, Alzheimercentrum Amsterdam
De uitdagingen van dementie op jonge leeftijd
Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op dementie. Maar dementie kan ook op jonge leeftijd voorkomen. Je denkt er dan niet aan. Ook omdat de ziekte dan vaak een andere verschijningsvorm heeft. Hoe herken je dementie op jonge leeftijd? En hoe kan je ermee om gaan?

Dr. Janne Papma, Alzheimercentrum Erasmus MC Rotterdam
De uitdagingen van veranderd gedrag
Niet alleen het geheugen verandert bij dementie. Er kunnen ook veranderingen zijn in het gedrag. Bijvoorbeeld somberheid, apathie, of angst. Al vroeg in het beloop van de ziekte van alzheimer en andere vormen van dementie kan dit een flinke impact hebben. Hoe kan je ermee om gaan? En is er iets tegen te doen?

Prof. dr. Wiesje van der Flier, Alzheimercentrum Amsterdam
De uitdagingen van corona: het POLAR-project

Wiesje van der Flier is wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam en hoogleraar van de Pasman Leerstoel. Haar leerstoel wordt gesponsord door de Pasman Stichting. Deze stichting heeft de laatste 20 jaar een traditie opgebouwd in het sponsoren van een Leerstoel op het gebied van toegepast wetenschappelijk onderzoek in de levenswetenschappen. Op 23 september 2015 is Wiesje van der Flier benoemd op de Pasman Leerstoel met als onderzoeksopdracht: determinanten van cognitieve achteruitgang leidend tot dementie.

Tijdens de publiekslezing vertelde Wiesje van der Flier over het POLAR-project. Mensen met alzheimer zijn dubbelkwetsbaar in tijden van corona. Hoe hebben mensen met alzheimer de tijden van corona ervaren? En wat helpt hen er doorheen?

Deze publiekslezing werd georganiseerd door Alzheimercentrum Amsterdam in samenwerking met het project Hersenonderzoek.nl.
De lezing werd mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw.  

Pasmanlezing 2021 1 Pasmanlezing 2021 Pasmanlezing 2021 2

Op de hoogte blijven?

Regelmatig organiseert Alzheimercentrum Amsterdam kennisbijeenkomsten om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementie. Zoals bijvoorbeeld in deze Pasman publiekslezing, maandelijkse Lunch & Learn-bijeenkomsten en de jaarlijkse Alzheimer Actueel. Wanneer u op de hoogte gehouden wilt worden wanneer er weer een bijeenkomst is kunt u op de pagina blijf op de hoogte uw e-mailadres achterlaten. Wij informeren u dan per e-mail.

Top
Volg ons via