Doneer nu

Oppeppers voor een gezond brein

Datum: 4 april 2024 Sietske Sikkes
Delen

Dankzij onderzoek weten we steeds beter wat bepaalde risicofactoren voor dementie zijn, maar óók wat belangrijke oppeppers zijn voor een gezond brein. Sietske Sikkes, neuropsycholoog bij Alzheimercentrum Amsterdam en universitair hoofddocent aan de VU, licht er drie voor ons uit.

  1. Sociale en mentale activiteiten

“Het regelmatig doen van een mentale of sociale activiteit is zowel op de korte als lange termijn goed voor de hersenen. Op de korte termijn omdat het heel belonend is om mentaal actief te zijn. Stel, je leert iets nieuws, zoals een nieuwe taal of je maakt een moeilijke puzzel, dan is dat heel erg leuk en belonend voor de hersenen. Er komen hormonen vrij die een positief gevoel geven. Daarnaast kunnen mentale activiteiten op de langere termijn bijdragen aan een cognitieve reserve: het vermogen om te ‘compenseren’ voor schade in de hersenen.

Een tip? Ga wat vaker in gesprek met iemand die je nog niet kent. Het voeren van gesprekken is een enorme uitdaging voor de hersenen en dus een hele goede mentale én sociale activiteit.”

  1. Levenshouding

“Het is niet alleen belangrijk om de hersenen in te spannen, maar ook te óntspannen. Leren omgaan met de stress die je ervaart kan een positief effect hebben op de hersengezondheid. Te veel stress zorgt ervoor dat het moeilijker is om dingen te onthouden, wat weer voor meer stress kan zorgen, en zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Tip: last iedere dag even een smartphone-pauze in, om even aandacht  aan het moment te besteden. Dit zorgt voor rust.”

  1. Voeding

“Je kunt ook in de voelding keuzes maken die je hersengezondheid op een positieve manier beïnvloeden. Het is niet één element in je voeding dat het verschil gaat maken, maar een gezond eetpatroon kan zeker helpen.

Tip: Eet eens wat vaker onbewerkte levensmiddelen. Probeer bijvoorbeeld één maaltijd zonder pakjes en zakjes te koken. Zo ben je je niet alleen bewuster van wat je eet, maar krijg je ook minder onbewuste suikers en zout binnen, die kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk, of zelfs Diabetes type 2.”

Benieuwd naar meer oppeppers voor het brein?

Kijk dan hier.

 

Top
Volg ons via