Doneer nu

Ontrafelen we de ziekte van Alzheimer?

Datum: 20 december 2018 Ontrafelen we in Delft de ziekte van Alzheimer?

Doordat onze gemiddelde levensverwachting stijgt, krijgen steeds meer mensen de ziekte van Alzheimer. De verwachting is dat over twintig jaar een half miljoen Nederlanders getroffen is door deze nog ongeneeslijke hersenaandoening. Alle reden om nu in te zetten op onderzoek om de ziekte van Alzheimer te onrafelen. Onderzoekers aan de TU Delft spelen daarbij een belangrijke rol.

Om erachter te komen wat er precies fout gaat in het brein bij iemand met alzheimer vergelijken onderzoekers de DNA en eiwitgegevens van patiënten met die van mensen zonder alzheimer. De onderzoeksgroep van prof. dr. ir. Marcel Reinders verbonden aan de faculteit EWI werkt hiervoor samen met het Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC.

Honderdjarigen zonder dementie

Het bijzondere aan deze samenwerking is dat er vooral wordt gekeken naar mensen die alzheimer tot op extreem hoge leeftijd lijken te ontlopen: honderdjarigen zonder dementie. Het onderzoek in het Alzheimercentrum Amsterdam wordt geleid door dr. Henne Holstege:

“In Amsterdam wordt de data verzameld en in samenwerking met de TU Delft worden algoritmes ontwikkeld om patronen te ontdekken in deze data.”

Algoritmes tegen alzheimer

“De meeste onderzoeksvragen en de variabelen waar we mee te maken krijgen zijn nieuw en niet eerder onderzocht” vertelt Marcel Reinders. “We moeten dus steeds opnieuw bedenken hoe we tot een antwoord kunnen komen en hoe het algoritme er uit moet zien. Daarbij helpt het als je als onderzoeksteam ook iets snapt van biologie en de materie waar je mee te maken hebt.”

Versnelling is noodzakelijk

Het onderzoek heeft al tot resultaat geleid. In 2017 heeft de TU Delft bijgedragen aan de ontdekking van specifieke afwijkingen in een gen die een sterke aanwijzing kunnen zijn dat iemand alzheimer zal krijgen. Reinders zegt: “We zijn goed op weg, maar het liefst zou ik ons werk willen versnellen. Met extra computers, mensen en vooral de inzet van de nieuwste data-analyse technieken kunnen we veel meer bereiken.”

Universiteitsfonds Delft

Het Universiteitsfonds Delft ondersteunt baanbrekend onderzoek met grote maatschappelijke impact, zoals dit onderzoek van prof. Marcel Reinders. Wilt u meer lezen over dit onderzoek en doneren kijk dan op de website van TU delft.

Top
Volg ons via