Doneer nu

Onderzoek naar immuuncellen bij alzheimerpatiënten gepubliceerd

Datum: 14 mei 2024 Onderzoek naar immuuncellen bij alzheimerpatiënten gepubliceerd
Delen

Het onderzoek van dr. Lynn van Olst naar immuuncellen bij alzheimerpatiënten is gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Neurodegeneration. Van Olst voerde het onderzoek uit namens Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC, samen met Elga de Vries, Charlotte Teunissen en Wiesje van der Flier. Ze concludeerde onder meer dat veranderingen in bloed immuuncellen optreden in de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer.

Van Olst deed bloedonderzoek bij alzheimerpatiënten. “Ik ontdekte dat veranderingen in immuuncellen in het bloed gerelateerd zijn aan biomarkers die we gebruiken om de ziekte van Alzheimer te detecteren. Daarnaast bleek dat een groter deel van de immuuncellen in het bloed van alzheimerpatiënten tekenen van oververmoeidheid vertoonde, zelfs bij patiënten met milde geheugenklachten”, vertelt ze. “Dit betekent dat het immuunsysteem buiten de hersenen mogelijk een rol speelt in de vroege fasen van de ziekte van Alzheimer en dus een aangrijpingspunt kan zijn voor nieuwe therapieën.”

Het belang van een gezond immuunsysteem

Sommige mensen hebben een groter risico om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen door bepaalde genen. Tijdens haar onderzoek ontdekte Van Olst ook dat immuuncellen van alzheimerpatiënten die drager waren van een van deze genen, APOE4, anders geactiveerd waren. Of en hoe dit bijdraagt aan de ziekte van Alzheimer wordt nu door haar en andere onderzoekers verder bestudeerd.

Volgens Van Olst benadrukt dit het belang van een gezond immuunsysteem. “Hopelijk kunnen onze resultaten helpen bij de ontwikkeling van nieuwe alzheimertherapieën die ingrijpen op het immuunsysteem om zo het verlies van hersencellen te voorkomen.”

Top
Volg ons via