Doneer nu

Onderzoek in de etalage 2022: op zoek naar oorzaken van niet-erfelijke FTD

Datum: 27 september 2022 Onderzoek in de etalage 2022: op zoek naar oorzaken van niet-erfelijke FTD Alzheimer 10 daagse 2022
Delen

Alzheimercentrum Amsterdam zet elk jaar een onderzoek in de etalage. Voor dit onderzoek vragen we dat jaar extra aandacht en financiële steun. In 2022 is dit het onderzoek van Sterre de Boer naar oorzaken van niet-erfelijke Frontotemporale dementie.

Vlog van Sterre de Boer

In onderstaande vlog legt Sterre uit wat haar onderzoek precies inhoud.

Oorzaken van niet-erfelijke Frontotemporale dementie

Sterre de Boer is de onderzoeker op het project waarin de oorzaken van niet-erfelijke Frontotemporale dementie worden onderzocht. Prof. dr. Yolande Pijnenburg de projectleider. Zij gaan bestuderen welke oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan niet-erfelijke FTD. Dit doen zij onder andere door het bestuderen van verschillen met de erfelijke variant van FTD. Hierin voeren zij vergelijkend onderzoek uit op het gebied van hersen-atrofie patronen en pathologische bevindingen (eiwitneerslagen in de hersenen). Daarnaast wordt onderzocht of personen met niet-erfelijke FTD gemeenschappelijke erfelijke risicofactoren hebben en of omgevingsfactoren een rol spelen.

Door meer kennis te vergaren van wat er in de hersenen van personen met FTD gebeurt, hopen de onderzoekers met dit onderzoek een stapje dichter bij de oorzaken van niet-erfelijke FTD te komen. Dit onderzoek kan uiteindelijk bijdragen aan de ontwikkeling van een gerichte behandeling.

Steun dit onderzoek in de etalage

Uw hulp is hard nodig! Doneer nu eenvoudig een bedrag voor Sterre haar onderzoek via het donatieformulier.

Top
Volg ons via