Doneer nu

Sietske Sikkes wint NVN-posterprijs

Datum: 9 april 2019 Sietske Sikkes wint NVN-posterprijs
Delen

Sietske Sikkes, senior onderzoeker en neuropsycholoog, won vorige week tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Neuropsychologie (NVN) de Posterprijs 2019. Zij kreeg de prijs voor de poster over het onderzoek naar de Amsterdam IADL vragenlijst, een ontwikkeld meetinstrument naar cognitief complexe dagelijkse handelingen bij beginnende dementie. De prijs is toegekend door een live stemming van het publiek.

Over de poster

De poster van Sietske ging over het onderzoek naar de Amsterdam IADL vragenlijst. Deze vragenlijst is in 2012 ontwikkeld in Alzheimercentrum Amsterdam met als doel om problemen in het dagelijks leven in een vroeg stadium van dementie te kunnen detecteren. Dankzij een goede betrouwbaarheid en validiteit is deze lijst geschikt voor gebruik in de klinische praktijk. Subsidiegevers van dit onderzoek zijn: ZonMW, Deltaplan Dementie, Alzheimer Nederland.

Een posterpresentatie is een manier van presenteren van wetenschappelijk onderzoek. Naast een beknopte schriftelijke beschrijving van het onderzoek wordt een poster ook mondeling toegelicht. Het is dus een combinatie van een mondelinge en een schriftelijke presentatie. Vaak worden posterpresentaties gegeven tijdens wetenschappelijke congressen. Dit omdat er op congressen te veel onderzoekers zijn om allemaal een mondelinge presentatie te kunnen geven binnen de tijdsduur van het congres. Het voordeel van posters is namelijk dat er een groot aantal tegelijk tentoongesteld en gepresenteerd kan worden.

Vertalingen Amsterdam IADL vragenlijst
In 2018 is de Amsterdam IADL vragenlijst maar liefst 10 keer vertaald. De de vragenlijst is nu beschikbaar voor 20 verschillende landen. Er wordt nu nog gewerkt aan 9 nieuwe vertalingen, waaronder naar het Chinees en Russisch. Dankzij deze vertalingen is de vragenlijst steeds meer wereldwijd beschikbaar.
> meer informatie over de vragenlijst

 

Translations IADL vragenlijst

Vertalingen van de IADL vragenlijst

Top
Volg ons via