Doneer nu

Zorgprofessionals roepen op te investeren in preventie van dementie

Datum: 21 oktober 2019 Zorgprofessionals roepen op te investeren in preventie van dementie
Delen

Illustratie Ank Swinkels voor NRC

Vandaag werd een ingezonden brief gepubliceerd in NRC waarin 67 vooraanstaande zorgprofessionals het kabinet oproepen om te investeren in preventie van dementie. Door een gezonde leefstijl te stimuleren kunnen we een aantal risicofactoren die bijdragen aan dementie beïnvloeden. 

>> Lees het NRC artikel hier

Dementie is de duurste ziekte

Dementie is de duurste ziekte in Nederland. Van de begroting van 88 miljard euro van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat meer dan 9 miljard euro naar de zorg voor mensen met dementie. Dit bedrag zal nog toenemen omdat het aantal mensen met dementie verder zal stijgen de komende jaren. Het inzetten op preventie van dementie zou een besparing van ongeveer 2 miljard kunnen opleveren aldus de schrijvers van de brief. Naast een dure ziekte is dementie ook een hele zware ziekte. Dementie leidt tot een hoge draaglast bij naasten van mensen met dementie.

Inzetten op preventie van dementie

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat als je een aantal risicofactoren voor dementie kan beinvloeden met een gezonde leefstijl dit kan leiden tot een daling van het aantal mensen met dementie. De auteurs van de brief roepen op tot actie. Zij willen dat er meer wordt ingezet op factoren die het risico op dementie verlagen, zoals: lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, beter gehoor, gezonde voeding met voldoende groente, fruit, vis, omega 3 vetzuren en vitamine B, een gezond gewicht, niet roken, genoeg slaap, onderwijs, sociale interactie en cognitieve activiteiten. Het is belangrijk hierbij te vermelden dat mensen die wel een vorm van dementie krijgen dat nadrukkelijk niet aan zichzelf of aan hun leefstijl moeten wijten. Een groot deel van het aantal dementiegevallen is niet te voorkomen met een gezonde leefstijl.

De auteurs roepen op om:

  1. Mensen te ondersteunen bij het aanpassen van de leefstijl ook gebruikmakend van e-health en ondersteunt vanuit de zorgverzekering.
  2. Preventie van dementie een prominentere plek te geven in campagnes en Deltaplan Dementie.
  3. De samenleveing zo in te richten dat een gezonde keuze een gemakkelijke keuze wordt.

Bron: NRC

Top
Volg ons via