Doneer nu

Nieuwe technologie kan diagnose alzheimer vereenvoudigen

Datum: 21 december 2015 Nieuwe technologie kan diagnose alzheimer vereenvoudigen 1
Delen

Vanaf vandaag kan de afdeling klinische chemie van VUmc op basis van een druppel bloed de concentratie van 1.310 verschillende eiwitten aantonen. Met de aanschaf van de eerste kits en bijbehorende training is het nu veel makkelijker om nieuwe biomarkers voor de diagnose van uiteenlopende aandoeningen te vinden, zoals de ziekte van Alzheimer, maar ook voor reuma en nierziekten. Bovendien maakt het de weg vrij voor de ontwikkeling van een simpele bloedtest voor het stellen van de diagnose alzheimer, die de ruggenprik kan vervangen.

Dr.Ir. Charlotte Teunissen, hoofd neurochemisch laboratorium VUmc, is enorm verheugd: “Deze technologie, SOMAscan, heeft een aantal grote voordelen. Het is een gevoelige technologie. Met een druppeltje bloed kun je binnen twee dagen niet minder dan 1.310 eiwitten detecteren. Tot nu toe duurde dat minimaal een maand en bovendien konden we maar maximaal acht eiwitten tegelijkertijd meten.” Daarbij komt dat het ook minder werk is, en goedkoper. Het Amerikaanse bedrijf dat de technologie ontwikkelde, SomaLogic, heeft twee VUmc-analisten opgeleid om de kits op de juiste manier te hanteren. “Bovendien heeft een expert ons binnen VUmc getraind en vinden er geregeld kwaliteitscontroles plaats.”

Patiëntvriendelijker

Met het certificaat is VUmc de eerste in Nederland, en zelfs op het Europese vasteland, die met deze techniek aan de slag gaat. “Allereerst richten we ons op neurologische aandoeningen. In een pilot hebben we al direct zes nieuwe biomarkers in het bloed voor MS gevonden. En we willen een bloedtest voor de diagnose van de ziekte van Alzheimer ontwikkelen. Nu nog is er een ruggenprik nodig om informatie te verkrijgen uit het hersenvocht. Veel neurologen en patiënten willen dat liever niet, een bloedtest is patiëntvriendelijker.”

De technologie is ook toegankelijk voor VUmc-collega’s uit andere specialismen, en in de toekomst ook voor andere medische centra.

De aanschaf van de kits voor de eerste studie is mogelijk gemaakt door de opbrengst van de actie ‘2bike4alzheimer 2015’.

Top
Volg ons via