Doneer nu

Oproep deelnemers NEwTON studie

Datum: 17 juni 2022 Oproep deelnemers NEwTON studie
Delen

Dit onderzoek is inmiddels afgerond. De onderzoekers hebben voldoende deelnemers gevonden.

Bent u 30 jaar of ouder en geïnteresseerd in deelname aan wetenschappelijk onderzoek?
Wij zijn op zoek naar u!

De NEwTON studie doet onderzoek naar chronische traumatische encefalopathie (CTE). Dit is een hersenziekte die veroorzaakt wordt door herhaaldelijk hoofd-hersenletsel. Deze aandoening komt voor bij mensen die gedurende een lange periode geregeld ‘impact’ op het hoofd hebben gekregen. Denk hierbij aan klappen of stoten tegen het hoofd door sport (gevechtsport, American Football, ijshockey, rugby of voetbal) of door andere activiteiten (bijvoorbeeld mishandeling), maar denk ook aan militairen die veel zijn blootgesteld aan explosies. Mensen met de hersenziekte CTE kunnen langzaam, toenemende klachten hebben van het geheugen, stemming, gedrag of met bewegen.

Tot nu toe kan CTE gevonden worden na de dood door hersenweefselonderzoek, maar helaas nog niet tijdens het leven. Met deze studie willen wij mensen met kans op CTE onderzoeken, zodat we meer te weten komen over de klachten en hoe de aandoening verloopt. Ook kijken we of we op hersenscans of in bloed en hersenvocht kenmerken kunnen vinden die de hersenziekte CTE kunnen bevestigen.

Naar wie zijn we op zoek?

Om de resultaten te kunnen vergelijken, zijn we opzoek naar gezonde controle deelnemers die juist geen herhaaldelijk hoofdletsel hebben doorgemaakt om mee te doen aan medisch wetenschappelijk onderzoek.

U bent geschikt om mee te doen aan de NEwTON studie als u:

  1. 30 jaar of ouder bent
  2. Nooit actief heeft deelgenomen aan contactsporten*
  3. Niet als beroepsmilitair gewerkt heeft (waarbij blootstelling aan explosies)
  4. Geen actieve neurologische, psychische of cognitieve stoornis heeft.
  5. Geen hersenschudding of groot hersentrauma heeft doorgemaakt in het verleden

* dit geldt voor de volgende sporten: voetbal (uitzondering: tot 14 jaar zonder geregeld gekopt te hebben), vechtsport, rugby, ijshockey, American football

Het onderzoek

Deelname houdt in dat u eenmalig een neuropsychologische screening (60 minuten) en een MRI-scan (40 minuten) ondergaat. In totaal duurt deelname ongeveer 2,5 tot 3 uur voor u. Met extra toestemming nemen we ook bloed af om op te slaan in onze biobank (15 minuten).

Geïnteresseerd?

Voor deelname of nadere informatie kunt u contact opnemen het NEwTON team via newton@amsterdamumc.nl.
Ook kunt u contact opnemen als u twijfelt of u geschikt bent voor deelname. We nemen uitgebreid de tijd voor uitleg en vragen.

Meer informatie

Top
Volg ons via