Doneer nu

Neuroloog Pijnenburg over neuropsychiatriespreekuur bij Nieuwsuur

Datum: 3 oktober 2016 Neuroloog Pijnenburg over neuropsychiatriespreekuur bij Nieuwsuur
Delen

Afgelopen zaterdag vertelde Yolande Pijnenburg, neuroloog VUmc Alzheimercentrum, in actualiteitenprogramma Nieuwsuur over het neuropsychiatrie spreekuur.

Aanleiding is het promotieonderzoek van Welmoed Krudop. Uit haar onderzoek blijkt dat psychiatrische patiënten soms ten onrechte de diagnose FTD krijgen. Frontotemporale dementie (FTD) is een vorm van dementie die begint met gedragsstoornissen en een verandering van iemands karakter. Het was al bekend dat FTD-patiënten regelmatig worden aangezien voor iemand met een psychiatrische stoornis, zoals een depressie, een bipolaire stoornis of schizofrenie.

Krudop pleit voor een nauwere samenwerking tussen neurologen en psychiaters om dit soort misdiagnoses te voorkomen. Voor haar onderzoek werd in het VUmc een speciale poli geopend waar de psychiater en de neuroloog daadwerkelijk samen de patiënten zien en gezamenlijk tot één diagnose komen. Twee jaar lang werd zo een groep patiënten met veranderd gedrag gevolgd. Van deze 137 patiënten bleek een derde frontotemporale dementie te hebben, een derde had een psychiatrische stoornis en nog een derde had een andere neurologische aandoening.

Neuroloog Yolande Pijnenburg van het VUmc pleit voor meer poli’s waar neurologen en psychiaters samenwerken en kennis delen. Want zo kunnen er sneller juiste diagnoses worden gesteld. In het buitenland is al veel belangstelling voor deze manier van samenwerken, zo bleek vorige maand op het 10de internationale FTD-congres in München

De uitzending van Nieuwsuur gemist? Deze is hier terug te kijken.

Verder lezen over het promotieonderzoek van Welmoed Krudop? Dat kan hier.

Top
Volg ons via