Doneer nu

Vrijwilliger Nathalie Steffens schreef boek over vrijwilligerswerk

Datum: 10 februari 2020 Vrijwilliger Nathalie Steffens schreef boek over vrijwilligerswerk in ’t Dijkhuis
Delen

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de ouderenzorg. Dat blijkt ook uit het boek ‘’De Schatten van Bathmen”. Vrijwilliger Nathalie Steffens schreef een aantal blogs over haar vrijwilligerswerk, dat zij wekelijks doet op een afdeling voor bewoners met een vorm van dementie. In ‘’De Schatten van Bathmen” deelt ze haar ervaringen op geheel eigen wijze. Met alle respect voor de bewoners en de medewerkers laat ze zien dat de tijd en aandacht van vrijwilligers uiterst waardevol is.

Een ode aan de vrijwilliger

,,Het boek is een ode aan de vrijwilliger”, legt directeur-bestuurder van ’t Dijkhuis Jackie van Beek uit. ,,Het is een prachtig boek geworden met herkenbare verhalen over het vrijwilligerswerk en wat je daarin allemaal tegenkomt. De verhalen zijn authentiek en ze lezen gemakkelijk weg, soms met een traan maar zeker ook met een lach. Een aanrader voor iedereen en een goede onderstreping van het belang van de inzet van vrijwilligers. Gelukkig kan ’t Dijkhuis rekenen op een groot aantal vrijwilligers. Vorig jaar zagen ze een enorme toename van het aantal vrijwilligers en daardoor konden ze veel meer tijd en aandacht aan het welzijn van onze bewoners geven. Geluk van onze bewoners zit in kleine dingen: een gezellig gesprekje, een wandeling naar het dorp, samen een ijsje eten of samen een mooie kaart voor een familielid maken. Dat is precies wat vrijwilligers kunnen bieden.”

Onbevangen en persoonlijke verhalen

In De Schatten van Bathmen schrijft Nathalie onder andere over dit soort geluksmomenten. De schrijfster zelf is erg blij met het boek. ,,Ik ben eigenlijk spontaan mijn ervaringen als vrijwilliger gaan opschrijven”, vertelt ze. ,,Ik deed dat omdat ik wist dat ’t Dijkhuis meer vrijwilligers nodig heeft en hoopte dat mijn verhalen anderen zouden motiveren om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat het nu uiteindelijk tot een boek heeft geleid, is geweldig. Ik ben trots op het resultaat. Het is een prachtig boek geworden. De illustraties maken het helemaal af en geven de lezer de ruimte om de eigen fantasie de vrije loop te laten.”

Het boek is geïllustreerd door kunstenares Riet Lieferink. ,,Ik heb op deze tien panelen herinneringen uit mijn leven geschilderd”, vertelt ze. ,,Een aantal van deze schilderijen passen perfect bij de verhalen van Nathalie, ook al verbeelden ze niet letterlijk de tekst.”

De eindredactie van het boek is gedaan door Sander Grootendorst. Hij noemt de totstandkoming van dit boek een uniek project. ,,De teksten van Nathalie zijn onbevangen”, vindt hij. ,,Ze bevatten humor, emotie en soms ook verbazing en twijfel. En dat maakt de verhalen zo persoonlijk.”

Het boek (ISBN: 978-90-78115-94-6) is te koop via uitgeverij Diepenmaat:  https://www.diepenmaat.nl/

Top
Volg ons via