Doneer nu

Medische voedingsdrank remt hersenkrimp in voorstadium alzheimer

Datum: 31 oktober 2017 Medische voedingsdrank remt hersenkrimp in voorstadium alzheimer
Delen

Alzheimerpatiënten in het voorstadium van de ziekte kunnen baat hebben bij het gebruik van een medische drank met een specifieke combinatie van essentiële vetzuren, vitaminen en andere voedingsstoffen. Dit blijkt uit EU-onderzoek waar het VUmc Alzheimercentrum aan heeft meegewerkt. Arts-onderzoeker Pieter Jelle Visser (VUmc): “De hersenen van patiënten in de voorfase van dementie die deze voedingsdrank gebruiken, laten ruim een kwart minder verschrompeling zien. Ook rapporteerden hun partners minder snelle achteruitgang in dagelijkse handelingen.”

De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het gezaghebbende The Lancet Neurology. Het Europese onderzoek werd uitgevoerd onder 311 patiënten gediagnosticeerd met ‘milde cognitieve stoornissen’ en een biomarker passend bij de ziekte van Alzheimer. De helft van de patiënten dronk twee jaar lang dagelijks 125 ml van de voedingsdrank en de andere helft kreeg een placebo-drank. De studie laat zien dat door het gebruik van de voedingsdrank 26% minder verschrompeling van de hippocampus optreedt. Juist de verschrompeling van de hippocampus is de oorzaak van geheugenverlies bij alzheimerpatiënten.

Behoud van hersenweefsel
De voedingsdrank kwam eerder op de markt onder de naam Souvenaid. Toen richtte het onderzoek zich op alzheimerpatiënten die al dementie hadden. Nu blijken ook alzheimerpatiënten die nog niet dement zijn voordeel van deze voedingsdrank te kunnen hebben. Hoewel dit drankje zeker geen geneesmiddel is tegen de ziekte van Alzheimer, geeft het wel aan dat bepaalde voedingsstoffen gevolgen van de ziekte kunnen afremmen.

Visser “De resultaten zijn waardevol. Ze laten de positieve invloed van voedingsinterventies zien op het voorstadium van de ziekte van Alzheimer. In deze fase ontbreekt het ons aan farmaceutische opties. Deze studie toont dat een voedingsinterventie kan bijdragen aan het behoud van hersenweefsel en daarmee mogelijk aan het beter blijven functioneren van de patiënten.” De onderzoekers pleiten voor verder onderzoek naar voedingsinterventies bij deze patiëntgroep in het voorstadium van alzheimer.

Top
Volg ons via