Doneer nu

‘Medicijn op maat’ samen met gezonde leefstijl tegen de ziekte van Alzheimer

Datum: 21 september 2015

‘Het alzheimeronderzoek raakt in een stroomversnelling’, betoogt een optimistische prof.dr. Wiesje van der Flier tijdens haar oratie bij VUmc op 23 september 2015.

Ze waarschuwt tegen polarisering in de media tussen wetenschappers die zich richten op geneesmiddelenonderzoek en hen die de oplossing van alzheimer vooral zoeken in leefstijladviezen. Voor de toekomst gelooft zij in een behandeling bestaande uit een combinatie van medicijnen, aangevuld met persoonlijk advies over een aangepaste leefstijl.

Van der Flier, hoofd onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum, spreekt in haar oratie over het ‘alzheimermysterie’. Samen met neuroloog Philip Scheltens schreef zij ook het zojuist verschenen boek met deze titel. ‘Het mysterie is dat we van zo’n grote ziekte nog maar weinig weten. Er is geen geneesmiddel en we weten niet hoe de ziekte ontstaat’, aldus Van der Flier, ‘Maar deeloplossingen op de grote vragen komen in zicht en het alzheimeronderzoek zit in een stroomversnelling.’

Zo staat wetenschappelijk onderzoek naar alzheimer en andere vormen van dementie tegenwoordig hoger op de agenda en er komt meer geld voor beschikbaar. Bovendien is er sprake van een positieve ontwikkeling in onderzoeksmethoden en -technieken, met name de mogelijkheid om gedurende het leven de hersenen te bestuderen. Onderzoeken naar factoren zoals antistoffen die het alzheimereiwit verminderen, en vasculaire risicofactoren in leefstijl (tegengaan van hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes, alsook een actieve leefstijl en gezond dieet) versterken elkaar. Verder zijn er signalen zichtbaar dat wetenschappelijk onderzoek werkelijk kan leiden tot preventie en behandeling van alzheimer.

Op het individu afgestemd
Van der Flier pleit tot slot voor een verdiepingsslag in de diagnostiek. ‘Ultraprecieze diagnostiek wordt bepalend voor de behandeling. Een behandeling bestaat in de toekomst vermoedelijk uit een combinatie van verschillende op het individu afgestemde medicijnen. Daarbij zet het ene medicijn bijvoorbeeld in op het afbreken van het alzheimereiwit, terwijl het andere inzet op het versterken van de verbindingen tussen de hersencellen, aangevuld met persoonlijk advies over een aangepaste leefstijl’, aldus Wiesje van der Flier.

Doodsoorzaak nummer 1
Alzheimer is de duurste aandoening in Nederland. Het staat voor 4 miljard euro op de begroting van het ministerie van VWS en is bovendien de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland geworden.

Wereld Alzheimer Dag 2015
Vandaag, 21-09-2015 is het Wereld Alzheimer Dag. VUmc Alzheimercentrum organiseert deze week diverse activiteiten.

 

Top
Volg ons via