Doneer nu

Marie-Paule ontwikkelt medisch onderwijsmateriaal

Datum: 24 december 2019 Marie-Paule ontwikkeld medisch onderwijs materiaal voor studenten en professionals ontwikkeld
Delen
Marie-Paule van Engelen, 27 jaar, is arts en sinds 15 oktober gestart met haar promotietraject, met als hoofdonderwerp diagnostiek bij frontotemporale dementie en het onderscheid hierin met psychiatrische aandoeningen. Hiernaast werkt ze ook nog voor een project bij het bedrijf Mobile Learning Experience, waar ze medisch onderwijsmateriaal voor studenten en professionals ontwikkelt.

Wanneer ben je begonnen met het project?

“Sinds september 2015 werk ik bij ‘Mobile Learning Initiative’. Tot 2018 was dit project onderdeel van VUmc. In 2018 heeft de oprichter, Jochen Bretschneider, een eigen onderneming opgezet genaamd ‘Mobile Learning Experience’, waar ik nu voor werk”.

 

Engelen

“Het leukste aan dit project vind ik dat je op een creatieve manier moet nadenken om leerstof zo toegankelijk en duidelijk mogelijk over te brengen”.

Over het project

De opleiding geneeskunde van VUmc School of Medical Sciences zet trends in digitalisering en mobilisering van het onderwijs en maakt de toegang tot studiemateriaal zo makkelijk als het openen van een website of het downloaden van een song van iTunes. Dankzij het project ‘Mobile Learning Initiative’ kun je het digitale studiemateriaal nu overal en eenvoudig ter beschikking hebben. Heb je een iPad of een tablet PC? Dan ben je al klaar voor Mobile Learning.
 
Dankzij het Mobile Learning Initiative VUmc kunnen alle studenten van VUmc interactieve themaboeken gratis downloaden uit iTunes-U via de app iTunes-U. De I-books zitten vol met foto’s, anatomische afbeeldingen en zelfs eigen 3D afbeeldingen, gemaakt uit CT- en MRI-scans van het projectteam. Door gebruik van een iPad heb je de beste gebruikservaring en ben je ook altijd in de gelegenheid om eigen notities te maken, een eigen video op te nemen van misschien een fysiologiepracticum of kun je even snel contact leggen met je medestudenten. Leer niet alleen mobiel, maar leer ook sociaal!

Wat vind je zo leuk aan dit project?

“Het leukste aan dit project vind ik dat je op een creatieve manier moet nadenken om leerstof zo toegankelijk en duidelijk mogelijk over te brengen. Een leuk onderdeel hiervan is dat je op een hele andere manier met de studiestof in aanraking komt, door bijvoorbeeld het design/layout van het online materiaal vorm te geven, maar ook door interactiviteit in te bouwen in het materiaal door middel van tools/widgets die je zelf kunt maken.
 
Daarnaast vind ik het belangrijk dat we een bijdrage leveren aan het toegankelijk maken van onderwijs, doordat de iBooks die we hebben gemaakt nu gratis en voor iedereen beschikbaar zijn (in Nederland, maar ook in het buitenland). Ten slotte is het zeer bondig vormgeven van de leerstof/informatie ook iets waar ik van leer en dat ik mee neem naar de praktijk: wat is nu het belangrijkste om te weten wanneer je een patiënt ziet in de spreekkamer? Waar moet je specifiek bij deze klacht naar vragen in de anamnese en waar let je op bij het lichamelijk onderzoek?”
Top
Volg ons via