Doneer nu

Marie Curie-subsidie voor technologie bij dementie

Datum: 19 juni 2019 Marie Curie-subsidie voor technologie bij dementie 1
Delen

Voor de tweede keer ontvangt de afdeling Psychiatrie van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, een Marie Skłodowska-Curie Innovatief Trainingsnetwerk (ITN) subsidie vanuit de EU. Binnen het ITN zetten universiteiten en bedrijven trainingsnetwerken op voor jonge onderzoekers. Het project waar Amsterdam UMC aan bijdraagt, DISTINCT (Dementia Intersectorial Strategy for Training and Innovation Network for Current Technology), ontvangt maar liefst 4 miljoen euro. Binnen dit project werken zeven Europese landen samen, gecoördineerd door de Universiteit van Nottingham in Engeland, projectleider in Amsterdam is prof. dr. Rose-Marie Dröes.

Het nieuwe project DISTINCT is al van start gegaan op 13 mei 2019. Het doel van het project is om de bruikbaarheid van technologie in de dementiezorg te verbeteren. Dit wordt gedaan door de effectiviteit van technologie op de sociale gezondheid te evalueren. Daarnaast wordt bekeken hoe technologie het beste toegepast kan worden in het dagelijkse leven en zullen oplossingen worden onderzocht bij eventuele drempels daarbij.

Binnen het DISTINCT project gaan 15 jonge onderzoekers aan de slag in zeven Europese landen (B, CZ, ES, GE, IRL, NL, UK). Binnen de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC, locatie VUmc zullen twee promovendi worden aangesteld. Een promovendus zal voor het FindMyApps-project gaan werken. Dit project helpt thuiswonende mensen met milde cognitieve klachten en een lichte vorm van dementie bij het vinden van voor hen relevante apps op de tablet. De andere promovendus komt te werken op het Foto-project. Binnen dit project voor mensen met gevorderde dementie woonachtig in verpleeghuizen wordt een persoonsgerichte foto-interventie aangeboden om de sociale interactie te bevorderen. Beide projecten worden in samenwerking met twee hogescholen uitgevoerd, Saxion in Deventer en Inholland in Amsterdam, en zullen in verschillende regio’s in Nederland plaatsvinden. De projecten lopen van 2019 tot 2022.

Dröes 1Dröes ontving eerder een prestigieuze Marie Skłodowska-Curie subsidie binnen het ITN programma. Binnen deze samenwerking wordt het INDUCT project uitgevoerd, dat nog tot 2020 loopt. Dit project verkent hoe technologie effectief kan worden ingezet in het dagelijks leven en in  de zorg van mensen met dementie.

De afdeling Psychiatrie van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, is een partner van Alzheimercentrum Amsterdam.

 

Top
Volg ons via