Doneer nu

Marie Curie-beurs voor onderzoek naar biomarkers

Datum: 3 juli 2019 marie curie-beurs

Het project MIRIADE, van Charlotte Teunissen en Eline Willemse, klinische chemie Amsterdam UMC, heeft een Marie Skłodowska-Curie Innovatief Trainingsnetwerk subsidie van 4 miljoen euro ontvangen. Met deze beurs van de Europese Unie kunnen 15 onderzoekers in opleiding zich ontwikkelen tot expert op het gebied van biomarkers (signaalstoffen). Nadruk ligt op wetenschappelijke activiteiten om biomarkers voor dementie-onderzoek sneller te ontwikkelen.

Door het gebruik van biomarkers kan de diagnose van verschillende vormen van dementie nauwkeuriger worden gesteld. Biomarkers zijn bijvoorbeeld eiwitten in lichaamsvloeistoffen als hersenvocht en bloed. Deze biomarkertesten moeten nauwkeurig zijn en de uitslag direct beschikbaar komen, zodat er sneller een goede diagnose kan worden gesteld. Dit leidt tot kortere wachtlijsten bij geheugenpoliklinieken en uiteindelijk ook tot lagere kosten van de gezondheidszorg. Daarnaast is er grote vraag naar goede biomarkers voor het testen van de effectiviteit van nieuwe medicijnen.

De nieuwste technologieën op het gebied van biomarkeronderzoek worden in het internationale project MIRIADE met elkaar vergeleken. Dit resulteert in een blauwdruk voor biomarkerontwikkeling voor dementie. Het MIRIADE consortium is verspreid over 12 landen (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zuid-Korea en Verenigde Staten). Een promovendus wordt in Amsterdam UMC opgeleid, vijf anderen gaan hun titel aan de VU behalen.

Charlotte Teunissen Eline Willemse

Charlotte Teunissen & Eline Willemse

Top
Volg ons via