Doneer nu

Lyduine Collij wint Alavi Mandell award

Datum: 15 april 2020 Lyduine Collij wint Alavi Mandell award

Begin deze maand won promovenda Lyduine Collij de ‘Alavi Mandell’ Award van de ‘Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging’. Ze ontving deze prijs voor haar bijdrage aan het ontrafelen van het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer. Collij brengt het alzheimereiwit amyloid in kaart door PET-scans te maken in de vroegste fase van de ziekte. Ze werkt als promovenda bij de afdeling Radiologie, Nucleaire Geneeskunde en bij Alzheimercentrum Amsterdam.

Hoe kunnen we alzheimereiwitten het beste meten?

Collij ontving de prijs voor haar wetenschappelijk publicatie die onlangs verscheen in het internationale tijdschrift ‘Journal of Nuclear Medicine’. Voor deze publicatie maakten onderzoekers amyloid PET scans van gezonde vrijwilligers zonder geheugenklachten. Deze scan was langer dan normaal gesproken in de kliniek wordt gebruikt. Hierdoor konden de onderzoekers zorgen voor een hogere kwaliteit plaatjes van de hersenen. Deze plaatjes werden samen met de klinische plaatjes beoordeeld door 3 experts. Collij liet zien dat het gebruik van hogere kwaliteit plaatjes van groot belang is wanneer de opstapeling van het amyloid-eiwit net is begonnen en er nog maar heel weinig amyloid in het brein aanwezig is.

Alavi–Mandell Award

De Alavi-Mandell Award is een prijs die wordt uitgereikt aan jonge onderzoekers die een paper hebben geschreven dat veel toegevoegde waarde heeft voor het veld. De prijs is vernoemd naar de vaders van Dr. Abass Alavi en Dr. Gerald Mandell, die een enorme waarde hechtten aan educatie. Het doel van de award is jonge wetenschappers te motiveren om te groeien in het onderzoeksveld nucleaire geneeskunde. Lyduine Collij ontving ook een kleine financiële prijs om een training of cursus te volgen die bijdraagt aan haar werk.

Lyduine Collij wint Alavi Mandell award 2

Lyduine Collij

Onderzoek doen is samenwerken

Collij is een teamspeler. Zij doet onderzoek binnen het AMYPAD project, een groot project in Europees samenwerkingsverband. Zij reist met regelmaat naar samenwerkingspartners voor wetenschappelijk overleg of projectmanagementtaken. Daarnaast is zij ook actief binnen verschillende projecten van het Alzheimercentrum. Deze publicatie is bijvoorbeeld tot stand gekomen in samenwerking met het team van de Tweeling studie. Ook PET studies zelf vereisen een sociaal iemand, omdat veel verschillende mensen een rol spelen in het succesvol laten verlopen van een PET studie. “Dat is juist één van de mooiste aspecten van mijn werk”, zegt Collij.

Meer informatie over het AMYPAD project vindt u hier.

Top
Volg ons via