Doneer nu

Geïnspireerd door alzheimer

Datum: 5 juni 2019 Geïnspireerd door alzheimer 1
Delen

Afgelopen maand kwam kunststudent Alma Teer bij ons langs in Alzheimercentrum Amsterdam om haar kunstproject te fotograferen. Alma zit in het eerste jaar van haar studie Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Voor een kunstproject over Social Injustice maakte Alma vijf metalen sleutels, die ze fotografeerde bij onze karakteristieke tulp van Alzheimercentrum Amsterdam.

Andere werkelijkheid

Alma’s inspiratie voor het kunstwerk komt voort uit een persoonlijke ervaring. Toen bij haar oma de ziekte van Alzheimer werd vastgesteld, had Alma niet verwacht wat de impact van de ziekte zou zijn voor haar oma en voor de mensen om haar heen. “Ik associeerde alzheimer altijd alleen met vergeetachtigheid. Ik wist niet dat er ook andere symptomen bij kwamen kijken. Mijn oma werd bijvoorbeeld agressief en herleefde haar trauma’s.”

Mensen met de ziekte van Alzheimer ervaren de wereld om zich heen op een andere manier, realiseerde Alma zich. Haar oma vergat vaak waar haar sleutels waren en herkende dan in willekeurige objecten haar sleutels. Om te illustreren dat mensen met alzheimer bepaalde voorwerpen herkennen in objecten die eigenlijk iets anders voorstellen, maakte Alma een kunstwerk van vijf metalen sleutels die je alleen als zodanig kunt herkennen als je er vanaf een bepaalde hoek naar kijkt. Ze fotografeerde het kunstwerk bij de tulpvormige ruimte in Alzheimercentrum Amsterdam. Op de foto hieronder ziet u het kunstwerk van de voorkant en kunt u de sleutels herkennen.

Geïnspireerd door alzheimer

Alma’s kunstwerk bij de tulp in Alzheimercentrum Amsterdam, vanaf de voorkant gefotografeerd

Bewustzijn en bekendheid

Alma hoopt met haar kunstwerk meer bewustzijn en bekendheid over de ziekte van Alzheimer teweeg te brengen. “Er heerst nog teveel taboe en er wordt te weinig over gepraat”, aldus Alma.

Omgaan met dementie kan heel moeilijk zijn, zowel voor patiënten als voor hun directe omgeving. Heeft u, of iemand in uw omgeving, te maken met dementie? Het is belangrijk om te praten met naasten over uw gevoelens en om een manier te vinden om hiermee om te gaan. Lees hier meer informatie en praktische tips over omgaan met dementie.

Benieuwd naar andere kunstwerken van Alma? Bekijk meer werk van Alma op haar Instagramprofiel.

Top
Volg ons via