Doneer nu

Kleine stap in de goede richting: Aducanumab

Datum: 2 september 2016 Kleine stap in de goede richting
Delen

“De vlag kan nog niet uit, maar je hebt dit soort kleine stappen nodig om uiteindelijk tot de belangrijkste stap te komen: een werkzaam medicijn tegen alzheimer.”

Op 31 augustus zijn de resultaten van het fase 1 onderzoek naar het middel Aducanumab gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature. Aducanumab is een middel dat abnormale alzheimer-eiwitten afbreekt die in de hersenen zijn opgehoopt. Deze alzheimer-eiwitten worden gezien als een van de veroorzakers van de ziekte van Alzheimer. Een fase 1 onderzoek betekent dat het middel voor het eerst in een kleine groep patiënten is getest op tolerantie en veiligheid. In deze testfase leek het middel de abnormale alzheimer-eiwitten te bestrijden bij mensen met alzheimer. Hoewel de testresultaten bemoedigend zijn, waarschuwt neuroloog Niels Prins voor te veel optimisme. “Het is weliswaar een heel bemoedigend resultaat, maar het is niet zo dat we kunnen zeggen: we hebben de oplossing en we kunnen iedereen genezen.”

Niels Prins is neuroloog bij het VUmc Alzheimercentrum en directeur van het Alzheimer Research Center (ARC). Het ARC werkt mee aan het fase 3 onderzoek naar Aducanumab. In deze fase wordt de effectiviteit van het middel in een grote groep patiënten, in meerdere centra, onderzocht. Het onderzoek wordt geleid door Biogen, een biotechnologisch bedrijf dat zich wijdt aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten met neurologische aandoeningen.

Heeft u interesse om deel te nemen aan het onderzoek naar Aducanumab in het Alzheimer Research Center? Lees hier of u voor deelname in aanmerking komt en hoe u zich kunt aanmelden.

De NOS heeft Niels Prins geïnterviewd over de recente bevindingen gepubliceerd in Nature. Lees hier het NOS bericht.

Bron: NOS

Top
Volg ons via