Doneer nu

Kirsten Wesenhagen wint Junior Faculty Award

Datum: 28 maart 2019 Kirsten Wesenhagen wint Junior Faculty Award
Delen

Gister ontving promovendus Kirsten Wesenhagen tijdens het internationale congres AD/PD 2019 in Lissabon een Junior Faculty Award. Er werden 3.000 abstracts ingediend en het abstract van Kirsten kwam als een van de winnaars uit de bus. Een hele prestatie!

Ze ontving een award voor haar abstract “the association of aging and concentrations of the cerebrospinal fluid proteome in cognitively normal subjects”. Kisten is promovendus bij Alzheimercentrum Amsterdam bij het project: Redefining Alzheimer’s disease. Dit project is onderdeel van het programma Memorable van ZonMw.

Project Redefining Alzheimer’s disease

Projectomschrijving
Mensen met Alzheimer verschillen van elkaar. De één krijgt de ziekte op zijn 50e, de ander pas op zijn 90e. Dit betekent dat Alzheimer niet één ziekte is, maar dat er verschillende subtypes zijn met verschillende oorzaken.

Doel
Het doel van deze studie is om deze verschillende subtypes in kaart te brengen, omdat er waarschijnlijk ook verschillende behandelingen voor nodig zijn.

Werkwijze
Eiwitten in het hersenvocht laten zien wat er in de hersenen gebeurt. Door analyse van eiwitpatronen willen de onderzoekers de verschillende oorzaken van Alzheimer-subtypes opsporen. Ook wordt onderzocht of deze eiwitpatronen samenhangen met erfelijke aanleg, levensstijl, de leeftijd waarop de ziekte begint en de snelheid van achteruitgang. Tenslotte wordt onderzocht hoe mensen reageren op een behandeling die past bij de onderliggende oorzaak van het subtype. Hiervoor wordt onder andere hersenvocht gebruikt van mensen die meededen aan eerdere studies. De nieuwe kennis leidt tot betere diagnostiek en behandeling.

Projectleiders
Dr. B. Tijms, universitair docent, psycholoog en neuro-informaticus en dr. P.J. Visser, senior onderzoeker en arts, beide werkzaam bij Alzheimercentrum Amsterdam.

Top
Volg ons via