Doneer nu

Kennis van Nu: Iedereen hallucineert

Datum: 12 oktober 2016 Kennis van Nu: Iedereen hallucineert 1
Delen

Hallucinaties
Psychotische symptomen, zoals hallucinaties, kunnen voorkomen bij verschillende ziektebeelden, bijvoorbeeld bij de ziekte van Alzheimer en bij Lewy Body dementie. Het VUmc Alzheimcentrum werkt samen met het UMC Utrecht Hersencentrum om hallucinaties bij dementie beter te begrijpen.

Iedereen hallucineert
De onderzoekers, Iris Sommer en Mascha Linszen, vertellen in een uitzending van Kennis van Nu over hallucinaties in het algemeen en hun onderzoek in het bijzonder. Gemist? De uitzending is hier terug te kijken.

Waarom ga je spookgeluiden horen als je gehoor slechter wordt?
Daarnaast hebben de onderzoekers een college gegeven voor de Universiteit van Nederland. Als je gehoor achteruit gaat, kun je geluiden gaan horen die er niet zijn. Sterker nog, ze kunnen steeds harder gaan klinken naarmate je minder hoort. Sommige mensen horen op deze manier volledige symfonieën in hun hoofd, terwijl ze vrijwel doof zijn. Mascha Linszen legt uit hoe dat komt.

Zie ik spoken?
Tijdens het Weekend van de Wetenschap is bekend gemaakt dat het Publieksonderzoek 2016 over hallucinaties gaat. In het kader hiervan heeft het UMC Utrecht Hersencentrum een online survey gelanceerd, die hallucinaties in kaart brengt bij de Nederlandse bevolking. Iedereen van 8 jaar en ouder kan hier aan meedoen. Benieuwd? Lees hier verder.

Lees hier meer over het onderzoek van Iris Sommer en Mascha Linszen.

 

Top
Volg ons via