Doneer nu

Informatie over de bloedtest

Datum: 29 juli 2020 Nieuwe bloedtest kan verschillende soorten dementie onderscheiden
Delen

Een nieuwe bloedtest voor alzheimereiwit P-tau217 kan de ziekte van Alzheimer net zo goed vaststellen als andere meer complexe testen. Dit werd gisteren bekend in een publicatie van Sebastian Palmqvist van Universiteit Lund, Zweden, en collega’s in het gerenommeerde tijdschrift JAMA Network en op het wereldwijde Alzheimercongres “AAIC”. Professor Philip Scheltens, directeur Alzheimercentrum Amsterdam, reageert op het nieuws en noemt het van groot belang.

Informatie over de bloedtest

Philip Scheltens reageert bij tv-programma Op1

Samenwerken en in het verlengde van eerdere resultaten

Deze resultaten onderstrepen de samenwerking tussen Nederland, Zweden en de Verenigde Staten en bevestigen eerdere resultaten van Alzheimercentrum Amsterdam onderzoeker Lies Thijssen. Zij publiceerde eerder dit jaar een artikel waarin zij reeds liet zien dat dit Alzheimer eiwit, ptau, gemeten in bloed goed verschillende ziektes die dementie veroorzaken kan onderscheiden. Dit werk aan het tau-eiwit ligt daarnaast in het verlengde van het werk van professor Charlotte Teunissen. Zij presenteerde eerder vergelijkbare testen voor het amyloid-eiwit. Over dit werk gaf zij gister een plenaire presentatie tijdens het wereldwijde Alzheimercongres. Daarnaast werkt het Neurochemisch laboratorium van Amsterdam UMC, waarvan Teunissen aan het hoofd staat, mee aan het onderzoek naar deze nieuwere testen van het (p)tau-eiwit.

Toewerken naar prescreening van alzheimer

Met alle tests tezamen kunnen nu beide karakteristieke alzheimereiwitten, amyloid en (p)tau, worden aangetoond in het bloed. Dit is een belangrijke stap op weg naar prescreening voor de ziekte van Alzheimer. Dit betekent dat mensen in de toekomst sneller en makkelijker zekerheid kunnen krijgen over een diagnose. Belangrijk is te melden, dat deze testen momenteel nog niet gebruikt kunnen worden in de klinische praktijk. Er wordt wereldwijd gewerkt om dit mogelijk te maken binnen enkele jaren, ook in Alzheimercentrum Amsterdam.

Volg dit nieuws in de media:

Top
Volg ons via