Doneer nu

“Ik vraag het altijd: draagt u een fietshelm?”

Datum: 9 april 2024 Suzan van Amerongen met fietshelm
Delen

Het dragen van een fietshelm verkleint het risico op hersenletsel met maar liefst 36 procent. En daarom is het extra belangrijk voor patiënten die op de poli komen van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC, om gewezen te worden op de risico’s van fietsen zonder helm. Dat doet arts-onderzoeker Suzan van Amerongen dan ook.

Nederland is het enige land ter wereld waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto. En dat terwijl het dragen van een fietshelm veel leed kan voorkomen. “Als je al een hersenziekte hebt, zoals de ziekte van Alzheimer, dan wil je de hersenen extra goed beschermen”, vertelt Suzan van Amerongen vanuit Alzheimercentrum Amsterdam. “Mocht je een ongeluk krijgen op de fiets, dan bestaat het risico dat je een extra stap achteruit doet en meer cognitieve functies inlevert.”

E-bike

Maar helaas is het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel fors gestegen in de afgelopen tien jaar. De e-bike blijkt hierbij een grote rol te spelen en dan vooral bij vijftigplussers. “Patiënten geven op de poli vaak aan dat ze graag actief willen blijven”, vertelt Van Amerongen. “Wij raden dat ook aan. Maar ik ben er altijd alert op en vraag door, ook naar de fietshelm. Ik wil daar niet betuttelend in zijn, maar het komt nog te vaak voor dat mensen mij antwoorden dat ze geen fietshelm dragen op hun e-bike.” 

Cultuuromslag

Zelf ziet ze dat ook om zich heen op straat. “Ik schrok er laatst nog van toen ik in Limburg op bezoek was. Ik zag zoveel mensen, ook ouderen, door die heuvels fietsen zonder helm. Toen ik daar een e-bike huurde en om een helm vroeg, keek de fietsverhuurder me verbaasd aan. ‘Jij, zo jong en dan een helm’? We zijn het in Nederland zo gewend om te fietsen zonder helm, er moet echt een cultuuromslag komen.”

Toch ziet Van Amerongen die omslag nog wel komen. ‘Vroeger zag je ook maar weinig mensen met een helm op de skipiste, maar daar is het inmiddels heel normaal. Steeds meer mensen begrijpen de risico’s. En in de tussentijd blijf ik er gewoon op wijzen.”

10 april 2024 is de derde nationale Dag van de Fietshelm.

Meer weten? Klik dan hier.

Top
Volg ons via