Doneer nu

“Ik heb geleerd dat het goed is voor je brein om nieuwe dingen op te pakken”

Datum: 30 mei 2024 “Ik heb geleerd dat het goed is voor je brein om nieuwe dingen op te pakken”
Delen

Het onderzoek SCIENCe van Alzheimercentrum Amsterdam viert dit jaar feest: het bestaat tien jaar. Wij blikken terug met een aantal deelnemers die hopen dat ze door hun deelname aan SCIENCe kunnen bijdragen aan de vooruitgang van het onderzoek. Deze keer: Sonja.

Sonja maakte zich zorgen over haar geheugen. Ze vond haar draai niet op haar werk na een reorganisatie en vond dat ze dingen slecht kon onthouden. Uiteindelijk kwam ze voor onderzoek terecht bij Alzheimercentrum Amsterdam. “En daar bleek dat mijn geheugen functioneerde zoals bij mijn leeftijd past”, vertelt ze. “De scan wees uit dat ik een prachtig stel hersenen heb! Meteen werd mij gevraagd om deelnemer te worden aan het SCIENCe-onderzoek, waarmee onderzoekers de allereerste veranderingen in de hersenen proberen op te sporen.”

Veelbelovende onderzoeken

Ze hoeft er niet lang over na te denken. “Ten eerste ben ik anderen graag van dienst”, vertelt ze. “Maar vooral vind ik dit onderzoek heel belangrijk. Ze maken hersenfoto’s, ze kijken naar veranderingen in het hersenvocht of het bloed. Natuurlijk ook naar leefstijlkenmerken. Wat ik vooral interessant vind zijn de updates die wij als deelnemer krijgen over de lopende onderzoeken. Vooral biomarkers vind ik veelbelovend. Er gebeurt nu zoveel. Onderzoek naar de eiwitten amyloïde en tau, naar voeding en leefpatronen, naar spraak. Ik hoor er graag meer over.”

Beste cadeau ooit

Ook de deelnemersdagen van het SCIENCe-onderzoek bezoekt Sonja graag. “Die dagen vind ik leerzaam en vooral heel leuk. Samen een museum bezoeken, of naar een workshop koken. Ik heb dankzij Alzheimercentrum Amsterdam geleerd dat het heel goed is voor je brein om nieuwe dingen op te pakken. Dus heb ik voor mijn 69ste verjaardag een skydive gevraagd. Absoluut het beste cadeau dat ik ooit heb gekregen! En op mijn 70ste ben ik ook nog eens voor het eerst in mijn leven uit een Escaperoom ontsnapt.”

Nog veel vragen

Sonja hoopt dat door wetenschappelijk onderzoek sneller een oplossing zal worden gevonden voor deze ziekte. “Maar ook dan zullen er nog veel vragen zijn”, zegt ze tot besluit. “We weten niet wat de toekomst zal brengen. De verwachting is dat er medicijnen komen door het onderzoek naar alzheimer. Voor wie precies zijn die geschikt? En wat zullen de bijwerkingen zijn? Ik blijf het in ieder geval met heel veel interesse volgen.”

Top
Volg ons via