Doneer nu

“Ik droom van een toekomst zonder dementie”

Datum: 22 april 2024 "Ik droom van een toekomst zonder dementie" 1
Delen

Het onderzoek SCIENCe van Alzheimercentrum Amsterdam viert dit jaar feest: het bestaat tien jaar. Wij blikken terug met een aantal deelnemers die hopen dat ze door hun deelname aan SCIENCe kunnen bijdragen aan de vooruitgang van het onderzoek. Deze keer de allereerste deelnemer aan het onderzoek: Bep (87).

“Alle drie de zusters van mijn vader zijn gestorven aan de ziekte van Alzheimer”, vertelt Bep over de reden om mee te doen aan het SCIENCe onderzoek. “Ik wilde daarom graag bijdragen aan onderzoek. Ook om meer te weten over mijn eigen achtergrond. Krijg ik het? Krijg ik het niet? Ik vond de lijdensweg van deze ziekte zo mensonterend, dat wil ik voor mijzelf niet meemaken.”

Bij Alzheimercentrum Amsterdam krijgt Bep – als allereerste – de vraag om mee te doen aan het SCIENCe onderzoek. Hiermee proberen onderzoekers de allereerste veranderingen in de hersenen op te sporen, door bijvoorbeeld naar veranderingen te kijken op hersenfoto’s, in hersenvocht of bloed. Ook wordt er gekeken naar aangeboren eigenschappen, leefstijlkenmerken en natuurlijk het geheugen.

Steentje bijdragen

"Ik droom van een toekomst zonder dementie"Volgens Bep is dat heel belangrijk. “Het is fantastisch dat ze dat doen toch? Stel dat ze uitvinden waarom mensen de ziekte van Alzheimer krijgen, en dat ik daar misschien een klein steentje aan heb bijgedragen. En dat we erachter komen wat we er tegen kunnen doen. Ook preventief. Inmiddels hebben zoveel vrienden of hun partners van mij dementie gekregen, het is zo akelig om mee te maken. Onderzoek is het enige dat we nu kunnen doen, en dat moeten we dan ook doen.”

Bep’s droom voor de toekomst? “Dat ik nog zeker 30 jaar leef, zonder alzheimer… Nee, even zonder gekheid: ik droom van een toekomst zonder dementie. Dat we weten wat het veroorzaakt en wat we preventief kunnen doen.”

Top
Volg ons via