Doneer nu

Het zintuig voelen centraal tijdens de 100-plus dag in Almere

Datum: 8 oktober 2018 Het zintuig voelen centraal tijdens de 100-plus dag in Almere
Delen

Voor de vierde keer hebben mannen en vrouwen van 100 jaar en ouder elkaar op maandag 8 oktober ontmoet op de 100-plus bijeenkomst van het Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC. De dag in Almere stond in het teken van voelen. Met onder meer speciale kunstwerken waar je met je vingers aan mag zitten. Het idee van een reünie kwam van de ouderen zelf, allemaal deelnemers aan het 100-plus onderzoek.

Oudere mensen horen en zien vaak minder goed. Maar voelen kunnen ze meestal nog wel. Daarom was Jofka van Loon aanwezig met haar ‘tastbare kunst’. De beeldend kunstenaar ontwikkelde samen met blinden en slechtzienden een speciale methode om van kunst te genieten. Daarnaast was er weer alle tijd om met elkaar in gesprek te gaan en projectleider Henne Holstege gaf laatste resultaten en bevindingen prijs van het 100-plus onderzoek toelichten.

Een schat aan informatie

Inmiddels telt het 100-plus onderzoek van het Alzheimercentrum Amsterdam 331 deelnemers. De honderdplussers zijn nog scherp van geest, 72,5 procent van hen is vrouw en 52,7 procent woont nog altijd zelfstandig. Dr. Holstege wil achterhalen hoe iemand heel oud kan worden zónder dat de functie van de hersenen achteruitgaat. Kennis hierover kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen dementie.

Daarom startte ze begin 2013 met dit onderzoek. “Er wordt veel onderzoek gedaan naar waarom mensen ziek worden en naar bijvoorbeeld risicofactoren van allerlei kwalen. Dat is goed natuurlijk. Maar ik dacht: is het niet net zo interessant om te kijken waarom iemand juist heel lang gezond blijft. Daar kan je óók heel veel van leren”, aldus Henne Holstege, “We gaan op bezoek bij honderdplussers die nog helemaal gezond zijn, we brengen goed in kaart hoe het brein functioneert, we nemen bloed af, en ongeveer een derde van de deelnemers is bereid na overlijden hun hersenen te doneren aan onderzoek.”

Samenwerking

Het levert een schat aan informatie op  over hoe een brein gedurende een heel lang leven gezond kan blijven. “Dat het onderzoek nu zijn vruchten begint af te werpen is echt te danken aan de hechte samenwerking met de 100-plussers, hun familieleden, en de onderzoekers”, zegt Holstege: “Daarom is er de 100-plus dag. We willen dat graag blijven vieren, en we willen aan de 100-plussers en hun familie graag laten weten dat we hen zeer dankbaar zijn dat we van hen mogen leren.”

Top
Volg ons via